Wat doet natrium (zout) met ons lichaam?

Natrium

De meest voorkomende bron van zout in ons eten is natrium. Hierdoor wordt er vaak aangenomen dat wanneer het gaat om de effecten van zout op onze gezondheid, het gaat over de effecten van natrium. Vaak zijn dit nadelige effecten, terwijl er ook zeker voordelen zijn.

De gezondheidsvoordelen
Natrium wordt vaak gebruikt als aanduiding van zout. Dit komt doordat zout de belangrijkste bron van natrium is die in onze voeding zit.

Ons lichaam heeft natrium nodig om de vochtbalans te regelen. Ook regelt het de bloeddruk en draagt het bij aan de werking van onze spieren en zenuwcellen. Bij het regelen van de vochtbalans spelen naast natrium ook chloride en kalium een belangrijke rol.

Te veel of te weinig
Wanneer je uitdroogt door bijvoorbeeld ernstige diarree of braken kan er een tekort aan zout in je lichaam ontstaan. Een tekort aan zout doordat je dit te weinig binnenkrijgt komt vrijwel nooit voor doordat het in veel voedingsmiddelen zit. Ook veel en lang zweten zorgt voor het verlies van zout.

Wanneer je een tekort aan zout hebt krijg je last van lusteloosheid, misselijkheid, braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid, en epileptische aanvallen.

Een te veel aan zout komt vaker voor. Maar liefst zo’n 80% van de Nederlandse bevolking krijgt namelijk meer zout binnen dan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Volwassenen tussen de 18 en 79 eten gemiddeld 7,8 gram of meer aan zout per dag. Bij mannen is dit gemiddeld 8,9 gram per dag en bij vrouwen 6,6 gram per dag.

Wanneer je te veel zout binnenkrijgt kan dit leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking. Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk of overgewicht hebben en ouderen moeten extra opletten om niet te veel zout binnen te krijgen.

De juiste hoeveelheid
Wanneer je wil letten op de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt, raadt het Voedingscentrum aan om in ieder geval weinig of geen zout toe te voegen aan een maaltijd. Daarnaast wordt er aangeraden om te eten volgens de Schijf van Vijf.

In Nederland is er geen aanbevolen hoeveelheid zout opgesteld. Het Institute of Medicine heeft dit wel en adviseert voor volwassenen een inname van 1,5 gram natrium per dag. Dit komt overeen met ongeveer 3,75 gram aan zout. Volgens het Institute of Medicine is deze hoeveelheid nodig om het verlies van natrium uit het lichaam via urine of zweet onder normale omstandigheden aan te vullen. Toch is het lastig om precies te zeggen hoeveel zout je nodig hebt per dag aangezien het afhankelijk is van de hoeveelheid die je verliest met plassen of zweten.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips tijdens deze periode? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum