Krachttraining is goed voor je botten en gewrichten

Botten en gewrichten

Over krachttraining gaan er allerlei verhalen rond. Wanneer je als vrouw aan krachttraining doet zou je er bijvoorbeeld al snel erg mannelijk uit gaan zien. Ondanks dat dit totaal niet het geval is, kan dit toch leiden tot twijfel. Ook wordt er regelmatig gedacht dat krachttraining slecht is voor je botten en vooral voor je gewrichten. Maar klopt dat wel?

Krachttraining voor sterke botten
We hebben het al vaker gehad over de invloed die krachttraining op je botten heeft. Krachttraining is namelijk niet slecht voor je botten… Naast dat het je spieren sterker maakt, maakt krachttraining ook je botten sterker.

Doordat zowel de spiermassa als de spierkracht toenemen, neemt de kracht op onze botten ook toe. Het gevolg hiervan is dat je lichaam aan het werk gaat om meer botmassa aan te maken. De botmassa (botdichtheid) neemt toe en je botten worden dus sterker! Door aan krachttraining te doen kun je zelfs botontkalking, ook wel osteoporose, voorkomen.

En je gewrichten dan?
Wanneer je krachttraining op de juiste manier uitvoert is het ook niet slecht voor je gewrichten. Sterker nog; het kan geen permanente schade veroorzaken aan je gewrichten. Voer je krachttraining niet op de juiste manier uit, dan kun je wel geblesseerd raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je te zwaar of niet op de juiste manier traint. De volgende tips helpen om een blessure te voorkomen:

  • Doe altijd een warming-up voor je start met jouw workout;
  • Let op je techniek. Bij Curves staat er altijd een Curves Coach voor je klaar die je helpt en advies geeft waar nodig. Zo weet je zeker dat je de oefening op de juiste manier uitvoert.

Zelfs wanneer je reuma, artrose of andere gewrichtsproblemen hebt kan krachttraining juist onwijs goed voor je zijn. Doordat je werkt aan sterkere spieren en botten kan het namelijk voor vermindering van pijnklachten zorgen. Overleg in dit geval voor je begint met krachttraining wel eerst met je huisarts, behandelend arts of fysiotherapeut of krachttraining op dat moment goed voor jou is.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Krachttraining Vrouwen