Deze invloed heeft stress tijdens de zwangerschap

Stress zwangerschap

Wanneer je zwanger bent komt er van alles op je pad. Je lichaam verandert supersnel, de babykamer moet klaar worden gemaakt, er komen allerlei afspraken bij ter controle van zowel jouw gezondheid als die van je baby en je gaat binnenkort met zwangerschapsverlof. Veel vrouwen krijgen daardoor te maken met stress gedurende de zwangerschap. Normaal gesproken is stress al niet gezond, maar nu zorg je ook nog eens voor dat kleine mensje in je buik… Hoe je stress tijdens de zwangerschap herkent en welke gevolgen dit kan hebben zochten wij uit.

Zo herken je het
Net als anders kun je verschillende symptomen herkennen waarmee jouw lichaam aangeeft dat je last hebt van stress. En wanneer je het weet, kun je er iets aan doen! Reden genoeg om de symptomen onder de loep te nemen.

  1. Hoofd- en spierpijn
  2. Slaapproblemen
  3. Concentratieproblemen
  4. Snel geïrriteerd
  5. Verlies van eetlust of last van eetbuien
  6. Harde buik
  7. Hoge bloeddruk
  8. Een somber of angstig gevoel

De gevolgen
Wanneer stress tijdens de zwangerschap slechts van korte duur is, heeft dit gelukkig geen negatieve gevolgen voor je baby. Houdt de stress langer aan of is deze erg intens, dan is dit niet alleen voor je baby maar ook voor jezelf ongezond.

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s waarvan de moeder tijdens de zwangerschap langdurig stress hadden, meer kans hebben op het ontwikkelen van een persoonlijkheidsstoornis. Wanneer de moeder tijdens de zwangerschap veel of matige stress had, heeft de baby maar liefst drie keer meer kans op het ontwikkelen van een persoonlijkheidsstoornis voor hun 30e. Bij ernstige stress is de kans zelfs tien keer zo groot.

Belangrijk om te weten is dat er tijdens het onderzoek geen rekening is gehouden met de aanleiding van de stress en factoren die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van het kind. Denk hierbij aan de financiële situatie, opvoeding en een trauma.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Womenshealth