Groentechips… Hoe (on)gezond is dat nou eigenlijk?

Groentechips

Om gelijk met de deur in huis te vallen… Zowel normale chips als groentechips zijn beide niet gezond. Allebei bevatten veel calorieën en zout. Maar zit er verder nog verschil tussen de gewone aardappelchips die over het algemeen wordt bereid in zonnebloemolie en zout en groentechips?

Vette snack
Net als met het aantal calorieën en de hoeveelheid zout is er ook wanneer het gaat om de hoeveelheid vet geen verschil. Zowel groentechips als aardappelchips bevatten evenveel vet. Beide worden over het algemeen bereid in zonnebloemolie en voorzien van zout.

Chips die gefrituurd is in zonnebloemolie bevat vooral onverzadigde vetten. Deze zijn in principe goed voor je hart en bloedvaten… Toch is chips geen gezonde snack. Maar liefst 33% van de chips bestaat uit vet. Door deze grote hoeveelheid vet krijg je een flinke hoeveelheid calorieën binnen.

In 100 gram chips – groente- en aardappelchips – zitten ongeveer 500 kilocalorieën. In 100 gram gekookte aardappelen zitten slechts 80 calorieën en in 100 gram gekookte bietjes maar 30 kilocalorieën. Een flink verschil dus!

Zout, vezels en suikers…
Naast de hoeveelheid vettigheid bevat groentechips ook zout. Per 100 gram gaat het om ongeveer 1,3 gram zout. Het advies vanuit het Voedingscentrum is om per dag maximaal 6 gram aan zout binnen te krijgen. Niet alleen in chips, maar ook in veel andere voedingsmiddelen zit zout. Het binnenkrijgen van een te veel aan zout is dan ook al snel gebeurt.

Groenten staan er om bekend dat zij rijk zijn aan vezels. Helaas gaat dit niet op wanneer het gaat om chips. Doordat de chips gefrituurd wordt gaan sowieso de vitamines uit de groenten voor een groot deel verloren. Daarnaast weegt de hoeveelheid vezels (ca. 4 gram vezels per 100 gram chips) niet op tegen de hoeveelheid calorieën. Vooral niet wanneer dit vergeleken wordt met het eten van verse groente of aardappelen.

Ondanks dat je het misschien niet direct verwacht bevat chips ook suiker. In groentechips komt van nature suiker voor. Biet, wortel, pastinaak en zoete aardappel bevatten namelijk suiker. Doordat het vocht tijdens het frituren verdwijnt uit de groentechips wordt de hoeveelheid suiker per aantal gram geconcentreerder. 100 gram chips bevat dan ook meer suiker dan 100 gram van de verse groente waarvan de chips gemaakt wordt.

Een gezonde snack
Echt een gezonde snack is groentechips dus niet. Wil je voor een gezondere snack gaan, dan kun je beter kiezen voor tomaatjes, komkommer of wortel in combinatie met een lekkere (zelfgemaakte?) dip. Natuurlijk mag je ook best een keer genieten van wat chips. Net als voor veel andere voedingsmiddelen geldt dat de hoeveelheid en hoe vaak je het eet meeweegt in of het past binnen een gezonde leefstijl.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips tijdens deze periode? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum