4x leuke weetjes over prei

Prei

Prei is ontzettend veelzijdig. Dat is niet zo vreemd, want prei is namelijk familie van de ui. Ondanks dat deze groente in veel huishoudens met regelmaat op tafel verschijnt heeft prei alsnog een aantal leuke weetjes. Kende jij ze al?

Het hele jaar door
Of het nou hartje zomer of midden in de winter is. Prei kun je altijd in de winkel vinden. Ook qua smaak is prei het hele jaar door vrijwel hetzelfde. Wel zit er een klein verschil in uiterlijk. In de lente en zomer is prei vaak wat dunner en lichter van kleur. In de herfst en winter zijn ze vaak wat dikker en donkerder groen.

Zelf kweken
Ook al heb je geen gigantisch groene vingers… Prei kweek je eenvoudig zelf! Het enige wat je hoeft te doen is het onderste stukje van de prei in een glas met een laagje water te zetten. Doe elke twee dagen nieuw water in het potje (zo voorkom je een ongewenste geur). Al snel zal je zien dat de wortels beginnen te groeien. Wanneer de wortels lang genoeg zijn kun je het stukje verplaatsen naar een potje met potgrond of de tuin. Geef het wat liefde en aandacht en jouw eigen gekweekte prei groeit!

Boost aan vitamine
Prei bevat veel verschillende vitaminen, mineralen en vezels. Het bevat onder andere vitamine C, provitamine A, vitamine B1, B2 en E. Ook bevat het kalium, natrium en fosfor. De vezels dragen bij aan een gezonde stoelgang en zorgen langer voor een verzadigd gevoel.

Het lekkerste gedeelte
De onderkant van de prei smaakt het lekkerste. Snijdt het ‘kontje’ eraf en snij daarna de rest in ringen. Je kunt prei onder andere gebruiken in een ovenschotel, pasta of soep. Ook het bovenste gedeelte is eetbaar. Wel is het aan te raden om de buitenste bladeren te verwijderen en het bovenste stukje eraf te snijden. De buitenste bladeren van een prei zijn namelijk vaak een stuk taaier en bevatten niet heel veel smaak.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips tijdens deze periode? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu