5x de gezondste vruchten op een rij!

Gezondste vruchten / fruitsoorten

Fruit is gezond, maar natuurlijk zit er ook verschil tussen de verschillende soorten fruit. De ene soort is namelijk nog net even wat gezonder dan de andere. Welke soorten fruit nou echt supergezond zijn en waarom precies zetten wij natuurlijk maar al te graag op een rijtje.

Gezonde plantstoffen
Om iets met elkaar te vergelijken kun je natuurlijk op verschillende dingen letten. Bij fruit zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar de hoeveelheid suikers, de hoeveelheid vezels etc. Om een goede vergelijking te kunnen maken is er voor dit lijstje gekeken naar de voedingswaarden van de verschillende fruitsoorten. Daarnaast bevatten vruchten plantstoffen.

Plantstoffen zijn bioactieve stoffen. Deze worden niet gezien als essentiële voeding, maar brengen wel verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Bétacaroteen is hier een voorbeeld van. Dit stofje zorgt voor de gele en oranje kleur van verschillende groenten en fruitsoorten, bijvoorbeeld wortels. Bètacaroteen wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A. Het verhoogt onze weerstand en heeft een positieve invloed op de bescherming van onze huid tegen de zon en UV-straling. Ook heeft bètacaroteen een positieve invloed op onder andere onze ogen.

Naast bètacaroteen zijn er dus nog veel meer plantstoffen die gezond zijn voor ons lichaam.

Door naar de top 5

Grapefruit
Niet iedereen is even fan van grapefruit, maar het is misschien wel de gezondste fruitsoort die er is. Grapefruit bevat een grote hoeveelheid mineralen. Daarnaast heeft grapefruit een positief effect op insulineresistentie in combinatie met overgewicht. Uit onderzoek is gebleken dat grapefruit ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

Cranberries
Verse cranberries zijn rijk aan vitaminen, mineralen en verschillende plantstoffen. Cranberries hebben een positief effect op blaasontsteking. In cranberries zit namelijk een plantstof die de bacterie die blaasontsteking veroorzaakt afvoert uit de blaas en urinewegen.

Ananas
Ananas is rijk aan bromelaïne. Dit is een groep enzymen met een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Wanneer je last hebt van een reumatische aandoening kan ananas daardoor verlichting geven. Naast bromelaïne is ananas rijk aan vitamine C.

Granaatappel
In de pitjes van granaatappel zitten veel verschillende antioxidanten. Ook bevat deze vrucht andere stoffen met een ontstekingsremmende werking. Eet je regelmatig granaatappel, dan heeft dit eveneens een verkleinende invloed op het ontstaan van kanker.

Wilde bosbessen
Blauwe bosbessen zijn net wat anders dan wilde bosbessen. Ondanks dat beide een boost aan antioxidanten bevatten, zitten er in wilde bosbessen nog net even wat meer. Ook zijn wilde bosbessen rijk aan vitamine C, mangaan en vezels.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Energieke Vrouwen Academie | NCBI