,

4x eenvoudige mindfulness-oefeningen

Mindfulness

Maart staat bij Curves in het teken van mindfulness. Door aan mindfulness te doen creëer je rust in je hoofd waardoor je makkelijker kunt ontspannen. Misschien klinkt dat als meditatie, maar toch is mindfulness niet hetzelfde als meditatie. Hoe dat precies zit lees je in de blogpost ‘Meditatie vs. Mindfulness’. In de blogpost van vandaag leggen we graag vier eenvoudige mindfulness-oefeningen aan je uit waarmee je direct aan de slag kunt. Ze zijn namelijk niet alleen supermakkelijk, maar ook nog eens perfect om door de dag heen uit te voeren.

1. Een bewuste start
Mindful je dag starten is fijn voor een ontspannen begin van de dag. Richt je aandacht daarom voordat je uit bed stapt eens op je ademhaling. Haal bewust vijf keer krachtig adem. Deze oefening kun je ook doen voor je gaat slapen. Op die manier draagt het bij aan een ontspannen nachtrust.

2. Slow down
Veel van onze dagelijkse bezigheden voeren we uit op automatische piloot. Je hebt het al zo vaak gedaan dat het routine voor je is geworden. Terwijl je het uitvoert is de kans dan ook groot dat je in gedachte bent verzonken. Probeer voor deze oefening daarom eens helemaal bewust in het hier en nu te zijn. Voer de activiteit langzamer uit zodat je bewust bent van wat je voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft.

3. Actief luisteren
Luister jij wanneer je met iemand praat altijd voor de volle 100%? Tijdens gesprekken kan het best gebeuren dat je gedachten afdwalen, vooral wanneer het gesprek lang duurt of wanneer je alvast nadenkt over wat je later in het gesprek zou willen zeggen. Probeer dat deze keer eens te voorkomen.

Luister aandachtig naar wat jouw gesprekspartner te vertellen heeft. Het is niet (altijd) nodig om vooraf na te denken over wat je wil gaan zeggen. Blijf bij het gesprek en je zult merken dat jouw reactie waarschijnlijk nog passender is dan de vooruit bedachte reactie die je anders zou hebben gegeven.

4. Drie vragen
Vind je het lastig om in het hier en nu te zijn, dan kan het helpen om jezelf drie vragen te stellen tijdens het uitvoeren van activiteiten. Hoe gaat het met mij? Hoe is mijn ademhaling? Hoe voelt mijn lichaam?

Deze drie vragen zorgen ervoor dat je nadenkt over hoe jij je voelt en hoe je op dat moment ademt. Is je ademhaling snel, dan is de kant groot dat je spieren meer gespannen zijn en je stress ervaart op dat moment. Neem even een stapje terug door jezelf hier bewust van te worden. Haal een aantal keer rustig adem en ga verder waarmee je bezig was. Herhaal deze oefening na een poosje nog eens.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Psychologie Magazine