,

Meditatie vs. Mindfulness

Mindfulness vs. Meditatie

Meditatie en mindfulness worden vaak door elkaar gehaald. Ondanks dat de twee activiteiten veel op elkaar lijken zijn ze toch echt verschillend. Wel hebben ze met elkaar te maken… Maar wat is nou precies het verschil? Wij zochten het uit.

Meditatie is…
Meditatie wordt gekenmerkt door het bewust inplannen van tijd om iets goeds voor jezelf te doen. Het doel hiervan is om afstand te nemen van je geest en je gedachten even te laten voor wat het is. Bij meditatie gaat het erom dat je de tijd neemt om te realiseren wat er precies in je om gaat. Je richt je dus even helemaal op jezelf. Je voelt, luistert en ontspant.

Voorbeelden hiervan zijn sportmeditatie, gebedsmeditatie of muziekmeditatie. Sportmeditatie draait om bewust sporten en het leegmaken van je hoofd en bij muziekmeditatie zet je een playlist op om te ontspannen.

De bekendste vorm van meditatie is mindfulness meditatie.

Mindfulness
Bij mindfulness daarentegen draait het om het bewust zijn van de wereld om je heen. Je richt je aandacht op het heden en schakelt de gedachten over de toekomst uit. De focus hierbij licht op hetgeen wat je op dat moment aan het doen bent.

Kortom; bij mindfulness ben je meer bewust van wat je doet.

Wat is dan mindfulness meditatie?
Zoals je wellicht al had verwacht is mindfulness meditatie een combinatie van de meditatie en mindfulness. Tijdens het mediteren gaat je aandacht bewust uit naar het hier en nu. Met mindfulness meditatie train je je hersenen om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Dit leidt tot een betere focus op belangrijke zaken waardoor je bijzaken eenvoudiger laat voor wat ze zijn.

Op een rijtje
Om het onderscheid tussen meditatie, mindfulness en mindfulness meditatie nog net iets eenvoudiger te formuleren nog even kort samengevat;

  • Meditatie is het plannen van een moment om iets goeds te doen voor jezelf;
  • Mindfulness is het bewust worden van de wereld om je heen;
  • Mindfulness meditatie is het bewust aanwezig zijn in het moment.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Elisha Goldstein | Medium