Tips tegen stress tijdens de zwangerschap

Tips tegen stress tijdens zwangerschap

Stress is nooit gezond, maar op bepaalde momenten is het verstandig om je er extra bewust van te zijn. Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Je lichaam verandert en je hebt last van zwangerschapskwaaltjes. Ook ben je druk met de voorbereiding op de komst van je kleine. Niet gek dus dat die toch al drukke periode stress met zich meebrengt.

Zo herken je het
Stress is niet altijd even makkelijk te herkennen. Doordat je dingen doet zoals je ze altijd deed, kan het zijn dat je de signalen van je lichaam niet herkent. Eerder schreven we daarom al een blogpost over de symptomen en de gevolgen van stress tijdens de zwangerschap.

Onderneem actie
Wanneer je stress ervaart tijdens je zwangerschap zijn er gelukkig wel verschillende dingen die je kunt doen om het te verminderen.

Allereerst is het natuurlijk van belang om te ontdekken wat de oorzaak van de stress is. Wanneer je weet wat de stress veroorzaakt kun je er mogelijk iets aan doen. De voorbereiding op je zwangerschapsverlof kan hier een voorbeeld van zijn. Kijk jij al de hele tijd op tegen het moment dat je met verlof gaat en ben je bang dat je jouw werk niet op tijd af hebt? Zorg er dan voor dat je jouw zorgen bespreekbaar maakt. Begin op tijd met plannen en maak de taken die je nog moet doen voor je verlof inzichtelijk.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de voorbereiding op de komt van je baby. Ook dat brengt het nodige werk met zich mee en ook dat kun je plannen. De babykamer, babyuitzet, vluchttas en het volgen van een cursus… Het zijn allemaal dingen die je kunt plannen waardoor je het overzicht voor jezelf bewaard en stress voorkomt.

Omdat je lichaam druk is met van alles en nog wat is het belangrijk om op tijd rust te nemen. Neem een moment om te ontspannen, bijvoorbeeld door yoga of meditatie. Ook kan een fijne douche of een warm bad hierbij helpen. Ga daarnaast op tijd naar bed zodat je genoeg slaapt. Ben je moe, dan slaat je hoofd sneller op hol en raak je eerder gestrest.

Bewegen en voeding zijn beide van invloed op jouw lichamelijke en mentale gezondheid. Zowel door te blijven bewegen als door gezond te eten maakt je lichaam bepaalde stofjes aan waardoor jij je goed voelt. Daarnaast blijf je fit en gezond tijdens de zwangerschap wat bepaalde zwangerschapskwaaltjes kan verlichten.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Womens Health