Opruimen

Er wordt wel eens gezegd; een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En dat klopt! Alleen hoe zorg je ervoor dat je huis netjes blijft wanneer je geen opruimer bent? Waarom voelt een opgeruimd huis überhaupt goed?

Ondanks dat opruimen op zichzelf door veel mensen niet wordt ervaren als een leuke activiteit, maakt het gevoel achteraf gelukkig. Opruimen geeft een gevoel van overzicht en rust. Waarom de een dan wel goed is in opruimen en de ander niet?

Opruimen moet je leren
Opruimen is iets wat je leert door het te doen. En nee, niet iedereen heeft dat ooit geleerd. Houd bij het opruimen in gedachten dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Maakt iets je gelukkig? Is het bruikbaar? Is het in een goede staat? Allemaal vragen die je kunt stellen wanneer je aan het opruimen bent. Maakt een item je niet gelukkig, is het volkomen nutteloos of valt het nog net niet van ellende uit elkaar? Dan is het vrijwel zeker tijd om er afscheid van te nemen.

Opruimen doe je zo!
Aangezien opruimen over het algemeen niet als iets leuks wordt gezien zijn wij op zoek gegaan naar wat handige tips om het opruimen makkelijker te maken. Wij kwamen deze bruikbare (en laagdrempelige!) tips van Annelies Mentink tegen. Zeker de moeite waard om eens te proberen!

  1. Baken je tijd af
    Zo eenvoudig als het klinkt is het ook. Annelies geeft aan dat het geen zin heeft om een hele dag in te plannen om je huis op te ruimen. Beter is om bijvoorbeeld een middag of een x aantal uur in te plannen en aan de slag te gaan. Om de tijd in de gaten te houden kun je een wekker zetten. Je zult merken dat de tijd zo om is en je in die relatief korte tijd enorme stappen hebt gemaakt.
  2. Ruimte voor ruimte
    Je hele huis in een keer opruimen is eveneens iets waar het vaak mis gaat. Beter is om ruimte voor ruimte aan de slag te gaan. Zo zie je sneller effect en ervaar je dus eerder dat fijne gevoel van een opgeruimd huis.
  3. Bakken of dozen
    Het gebruik van bakken of dozen maakt opruimen makkelijker. Doe in een bak of doos de spullen die je wil bewaren, in een volgende de spullen die je naar een andere plek wil doen en in de laatste doos spullen die je weg wil gooien. Pas wanneer alle spullen die al op de plek staan allemaal mogen blijven zet je de spullen die niet op de juiste plek stonden terug op hun plek.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu