Een grote schoonmaak houden? Jazeker!

Grote schoonmaak tips

Een grote schoonmaak houden in de lente. De een doet het wel, de ander niet. Ook de mate waarin de ‘grote’ schoonmaak wordt uitgevoerd verschilt. En ja, een feit blijft; een schoon huis is belangrijk! Het is namelijk de plek waarin je enorm veel tijd doorbrengt. Stof en bacteriën hopen zich op en dat wil je natuurlijk niet. Met deze schoonmaaktips pak jij het dit jaar groots aan!

Bereid je voor
Om de grote schoonmaak van je huis goed te laten verlopen is het handig om je enigszins voor te bereiden. Het is ons namelijk vrijwel allemaal wel eens gebeurt dat je vol moed aan de slag gaat. Om vervolgens na twee keukenkastjes te stranden. En de rest van het huis dan?

Verdeel daarom de schoonmaak in vier stappen. Een stappenplan die je op één dag kunt plannen, maar die je ook prima kunt verdelen over drie of vier dagen. En vergeet vooral niet om het voor jezelf leuk te maken. Muziek aan, bijvoorbeeld een heerlijke maaltijd om naar uit te kijken en GO!

Stap 1
Een grote schoonmaak is ook echt een grote schoonmaak. Alles moet schoon! En dat lukt beter wanneer je niet overal spulletjes hebt liggen waar je omheen moet werken.

Begin daarom met het opruimen van de kleine spulletjes. Oude tijdschriften en kranten, rondslingerende sleutels, elastiekjes… Opruimen! Die bekende stoel op de slaapkamer vol kleding? Opruimen! Wees streng voor jezelf, pak een vuilniszak en gooi weg wat je niet meer gebruikt.

Heb je veel kleine spulletjes die je liever niet weg wil doen? Berg deze dan op in bijvoorbeeld een doos. Hetzelfde geldt voor winterkleding. Heb je jouw handschoenen, sjaals en dikke jas niet meer nodig voor nu? Berg deze dan op. Kleding die op is… Dat moet gewoon weg.

Haal ook alles van de vloer. Schoenen, stekkerdozen, speelgoed. Maak het jezelf makkelijk om de vloer later schoon te maken.

Stap 2
Deel je huis voor je begint met daadwerkelijk schoonmaken op in delen. Begin daarnaast bij het deel van je huis wat je als eerst ziet. Bijvoorbeeld de hal en de woonkamer. Werk daarbij van binnen naar buiten, dus van de woonkamer naar de voordeur.

Kijk kritisch door de kamer. Wat is nou echt stoffig? Is de kast een grote puinhoop? Vragen de ramen om een wasbeurt? Begin met datgeen wat het hardst nodig is. Ga vervolgens verder met stofzuigen en dweilen. Tevreden? Neem dan vooral even rust en geniet van de netjes opgeruimde en schone ruimte!

Stap 3
Nu is het tijd voor de keuken. En ja, we gaan alle kastjes door. De keuken is namelijk een ruimte waarin veel spullen zijn, maar waar ook veel vettigheid te vinden is. Begin niet zomaar ergens. Ga systematisch te werk.

Begin met de oven, spuit deze in met ovenreiniger en laat het even inwerken. Ga in de tussentijd aan de slag met de kasten met etenswaren. Check de houdbaarheidsdatum en gooi weg wat weg kan.

Start vervolgens met soppen. Werk hierbij kast voor kast, vervolgens lade voor lade. Begin met de kast, lade of plank die de grootste puinhoop is. Dan heb je die alvast gehad. Maak alles schoon en zet de schoongemaakte spullen terug.

Tijd voor het meest vieze klusje… Het vet onder de afzuigkap en de oven. Maak het schoon, bijvoorbeeld met behulp van soda. Soda reinigt, ontvet en is ontsmettend. Ga vervolgens verder met de koelkast, vergeet hierbij vooral de plateaus, laden en bakjes niet uit de koelkast te halen om alles goed schoon te kunnen maken. Ooh, en het deurrubber! Daar zit ook vaak veel viezigheid tussen.

Sluit af met het dweilen van de vloer in de keuken. Klaar? Neem wederom even rust!

Stap 4
Als laatst is het de beurt aan de bovenverdieping. Het fijnste is om slaapkamers schoon te maken op een zonnige dag. Dan kun je beddengoed etc. even lekker buiten hangen en laten luchten en heb je alle ruimte om je ding te doen.

Draai je matras om, stofzuig onder je bed en hang je kussens, dekens en dekbedden buiten. Leg al je kleding op bed, maak keuzes en doe weg wat je niet meer gebruikt.

Orden je kleding. Sorteer hierbij bijvoorbeeld op seizoen, soort kledingstuk of wellicht zelfs op kleur!

Maak je bed schoon, stof af en stofzuig. Tijd over? Neem dan ook even de ramen mee.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Gezondnu