,

Eenzaamheid tijdens de lockdown: dit kun je doen

Eenzaamheid

Door de huidige omstandigheden is het aantal mensen dat zich eenzaam voelt groter dan ooit. Eenzaamheid was altijd al een groot probleem. Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelen zich niet verbonden, zijn verdrietig of hebben weinig sociale contacten. Door de lockdown blijven we zoveel mogelijk thuis, maar voor de mensen die zich al eenzaam voelen maakt dit het nog lastiger. De kleinste gebaren maken een verschil om iemand zich minder alleen te laten voelen. Hoe?

Opzoek naar de oorzaak
Deze eerste tip geldt niet alleen voor degene die eenzaam is, maar ook zeker voor de mensen er omheen. Eenzaamheid kan namelijk een sociale of emotionele oorzaak hebben. Afhankelijk van deze oorzaak kun je er eenvoudiger wat aan doen.

Sociale eenzaamheid komt voort uit het niet zien van mensen. Dit is vaak het geval bij ouderen. Emotionele eenzaamheid komt voort uit het gevoel dat je geen aansluiting vindt of het gevoel dat je er niet bij hoort doordat het diepere contact er niet is. Dit kan een emotioneel en ongelukkig gevoel van binnen veroorzaken.

Kleine dingen maken het verschil
Aan eenzaamheid is gelukkig iets te doen, al gaat het bij de een makkelijker dan bij de ander. Gaat het om sociale eenzaamheid, dan kan een praatje of een belletje al een enorm verschil maken. Ook kun je een keer boodschappen voor iemand meenemen, de vuilnisbak buiten zetten of een kaartje sturen.

Emotionele eenzaamheid is lastiger op te lossen, vooral tijdens de lockdown. Mensen die hier last van hebben zijn namelijk vaak wel omringt door mensen, maar voelen zich toch eenzaam. Zeker nu in de lockdown is het lastig om van dit gevoel af te komen doordat je er bijvoorbeeld niet zomaar er op uit kunt om je gedachten te verzetten. Toch is het niet onmogelijk.

Ga na wat je leuk vindt om te doen. Waar word jij blij van? Zoek daarnaast (online) contact met mensen met bijvoorbeeld dezelfde interesse als jij. Door gedachten te verzetten en contact te zoeken met mensen die een interesse met jou delen krijg je een fijn gevoel. Een gevoel dat je nuttig en waardevol bent. Belangrijk is om niet af te blijven wachten wanneer je last hebt van emotionele eenzaamheid. Onderneem actie, praat met mensen en ga met jezelf aan de slag. Je kunt het!

Kom in je ritme
Het afgelopen jaar zijn veel dingen anders geworden. Zo ook onze dagindeling. Veel is weggevallen of speelt zich thuis af. Belangrijk is wel om een routine voor jezelf te creëren. Ook een belletje of een kaartje kunnen hierin een rol spelen. Bel iemand standaard een x aantal keer per week. Al is het maar voor vijf minuutjes. Mensen raken gewend aan deze gewoontes en krijgen hierdoor een voldaan gevoel.

Samen helpen we elkaar door de lockdown. Ook wanneer we even niet samen zijn hoeft niemand zich alleen te voelen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu