“Als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan maar helemaal niets”

Kelly van Curves

Kelly van Curves vindt dat we wel wat liever voor elkaar mogen zijn en zette haar frustraties op papier: Als ik in mijn pauze op het werk even een blik werp op Facebook zie ik de meest uiteenlopende berichten voorbijkomen.Terwijl ik met mijn duim over het beeldscherm van mijn telefoon glijd, om het ene na het andere bericht aan mij voorbij te laten gaan, blijft mijn aandacht hangen bij een foto van een bekende van mij. Het is een jonge vrouw die sinds kort fanatiek is begonnen met sporten en dat zie je ervan af! Ze werkt keihard voor haar lichaam en ze is trots dat je steeds meer begint te zien hoe veel energie ze steekt in het bereiken van haar ideaalbeeld. “Sorry, ik vind het niet mooi!” reageert iemand. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar steeds vaker vraag ik mij af waarom zo veel mensen hun negatieve uitlatingen ook zo nodig moeten delen. Het recht hebben om te zeggen wat je denkt, betekent niet per definitie dat je dat dan ook altijd maar moet doen.

De reactie op de foto valt in verhouding eigenlijk nog mee met de reacties die ik ook weleens voorbij heb zien komen. Ben je te dik, dan ben je een monster die alleen nog sla moet eten. Ben je te gespierd, dan ben je niet vrouwelijk meer en ben je te dun, dan moet je eens stoppen met hardlopen en een hamburger gaan eten. Het principe blijft echter altijd hetzelfde: het is een mening, niets meer en niets minder dan een persoonlijke mening.

Ikzelf weeg net 50 kilo en ben 1.63 lang. Bij een sterke westenwind moet ik met cementblokken en een anker naar buiten, anders waai ik weg. Regelmatig ben ik het middelpunt van grapjes over mijn kleine maatje dat stukken kleiner is dan die van de gemiddelde Nederlandse vrouw. “Jij leeft zeker in de sportschool? Heb je je kont op het nachtkastje laten liggen? Ben je allergisch voor hamburgers of zo?” Het zijn slechts een paar voorbeelden van vragen die mij met regelmaat gesteld worden. Niets is echter minder waar: ik sport eigenlijk veel te weinig, ben gek op hamburgers en die kont kweken zit helaas niet in mijn genen. Het is simpelweg mijn bouw. Ik kan eten wat ik wil en dat klinkt voor velen als een droom, maar stiekem zou ik echt wel een maatje meer en mooie rondingen willen hebben. Maar na van alles te hebben geprobeerd van sporten tot diëten om aan te komen heb ik mijzelf maar gewoon geaccepteerd. Kelly van Curves zonder curves grap ik zelf weleens. Een beetje zelfspot hoort er natuurlijk wel gewoon bij.

Helaas leven we in een tijdperk waar iedereen zijn eigen onzekerheid kan verbloemen achter de veiligheid van zijn scherm. Dat doen we niet alleen door alleen de mooiste vakantiefoto’s online te plaatsen of alleen te delen wanneer we uitgebreid uit eten zijn, maar ook door elkaar af te branden wanneer de ander niet voldoet aan jouw idealen. Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan maar helemaal niets is in dit geval mijn mening. Niet alles is wat het lijkt en achter ieder mens schuilt een verhaal waar jij geen weet van hebt. En zolang die sportieve vrouw je op straat niet omver rent en die bourgondische vrouw niet jouw frietjes steelt is er toch niks aan de hand? Leef en laat leven! Je wordt er zelf in ieder geval echt niet mooier op door een ander te veroordelen voor iets wat jij anders zou doen. Wij zouden elkaar moeten steunen in plaats van elkaar te vertellen wat wel of niet mooi is, wie wel of niet een echte vrouw is.

Daarom ben ik ook zo trots voor Curves te mogen werken. Bij Curves draait het niet om een maatje meer of minder, maar om lekker in je vel zitten. Of dat nou met maatje 36 of 42 is. Het gaat om je energiek en vitaal voelen. Gezondheid, dat is het belangrijkste van allemaal. Iedere vrouw is welkom en niemand hoeft zich te generen. En voel je je toch een beetje onzeker? Dan staan er honderden vrouwen aan de zijlijn om dat gevoel bij je weg te nemen.

Ik druk op het knopje aan de zijkant van mijn telefoon om deze in slaapstand te zetten. Ik heb mijn buik wel weer even vol van al die gemene berichten. Er is altijd wel iemand beter of mooier dan jij. Ben je niet tevreden met wie je bent of hoe je eruitziet, dan is het heel simpel: je doet er wat aan. En doe je dat niet? Ook goed, maar dan moet je ook niet klagen. (Uitzonderingen uiteraard daargelaten). Maar waar het naar mijn mening uiteindelijk echt om draait is dat je jezelf accepteert en anderen in zijn/haar waarde laat. Er is volgens mij niets mooiers of beters dan dat.

Liefs,

Kelly

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!