Het effect van alcohol op de huid

Alcohol huid

In veel verzorgingsproducten is alcohol verwerkt. Ondanks dat we ons best doen om onze huid zo goed mogelijk te verzorgen wordt nog wel eens vergeten om te kijken welke stoffen er nou precies in die verzorgingsproducten zitten. Want eerlijk, sommige stoffen doen meer kwaad dan goed. Alcohol behoort tot een van die stoffen. Hoe dat precies zit zochten wij voor je uit.

Waarom zit er alcohol in verzorgingsproducten?
Alcohol in verzorgingsproducten hebben verschillende functies. Zo wordt er alcohol toegevoegd aan bodylotions en dagcrèmes om andere ingrediënten in het product op te laten lossen. Ook heeft alcohol een ontsmettende werking. Dit wordt toegepast om bacteriën die in het product terecht komen te doden waardoor het product langer houdbaar blijft.

Verschillende soorten alcohol in producten
Goed om te weten is dat er verschillende soorten alcohol bestaan die worden toegevoegd aan producten. Vettere varianten als cetyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol zijn niet per se slecht voor je huid. Alcohol denat, ethanol en ethyl ethanol zijn de varianten die je liever niet op je huid zou moeten smeren. Komen deze varianten alcohol voor in het eerste en tweede deel van de ingrediëntenlijst, zoek dan door naar een ander product waar minder of helemaal geen alcohol in zit.

Het effect op de huid
Gebruik je producten met alcohol denat, ethanol en/of ethyl ethanol dan doe je jouw huid hier geen plezier mee. Het maakt je huid namelijk ontzettend droog. Dit komt doordat deze alcoholen een ontsmettende werking hebben. Hierdoor verdampen ze snel en wordt het vocht aan de huid onttrokken. Dit terwijl deze vetten juist een barrièrefunctie hebben om je huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

En alcohol drinken dan?
Of het drinken van alcohol een slechte invloed op je huid heeft is niet direct bewezen. Wel valt het op dat mensen die overmatig alcohol drinken vaak een grauwe en ouder uitziende huid hebben. Echter komt dit niet door de alcohol maar wordt dit vaak veroorzaakt doordat zij bijvoorbeeld een vitaminetekort hebben. Er zijn tot op heden geen studies die aantonen dat het drinken van alcohol huidziekten als eczeem of acne veroorzaken.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Dermolin | Dr. Jetskeultee | GezondNu