Ongezonde stress? Zo herken je het

Ongezonde stress

Iedereen ervaart zo nu en dan wel eens stress. Wanneer je last hebt van een beetje stress is dat niet zo erg. Wordt het op den duur te veel, dan kan het leiden tot bijvoorbeeld een burn-out. Reden genoeg om de signalen van je lichaam die wijzen op een teveel aan stress tijdig te herkennen. Dit zijn de signalen:

  • Chronische vermoeidheid;
  • Stemmings- of gewichtswisselingen;
  • Verlangens naar erg zoet of zout eten;
  • Verwarring;
  • Slechte weerstand waardoor je sneller verkouden bent of een bacteriële infectie oploopt.

Zodra je merkt dat je te veel stress ervaart is het belangrijk om daar iets aan te doen. Zelf kun je op een eenvoudige manier de eerste stappen maken. Het begint namelijk met letten op je ademhaling.

Wanneer je last hebt van stress ga je sneller en korter ademen, neemt je hartslag toe en stijgt je bloeddruk. Door bewust rustiger te gaan ademen geef je jouw hersenen een seintje om te kalmeren. Daarnaast krijg je meer zuurstof in je bloed waardoor vaak je concentratie een boost krijgt.

Mediteren en voldoende slaap
Mediteren kan een fijne manier zijn om, om te gaan met stress klachten. Tijdens het mediteren let je namelijk op je ademhaling. Ook ben jij je heel bewust van je lichaam. Je zult merken dat je door 10 tot 15 minuten per dag te mediteren een rustiger gevoel krijgt. Ook geef je jouw hoofd de kans om de situaties die stress veroorzaken te bekijken en mogelijk op te lossen.

Daarnaast is een goede nachtrust van groot belang. Sowieso heeft slaap een grote invloed op onze gezondheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat je mentale gesteldheid, je lichamelijke energie en je emoties verbeteren. Ook heeft slaap invloed op onze weerstand.

Lukt het niet om zelf de stress te verminderen? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dit zorgt ervoor dat je de situatie makkelijker kunt loslaten waarna je toe bent aan nieuwe, positieve energie!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips tijdens deze periode? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Women’s Health