Waarom is havermout zo gezond

Havermout

Als je het Curves Complete met PuurGezond programma volgt staat er vaak havermout op het menu. Dat is niet zonder reden. Havermout is namelijk heel gezond. We geven je 6 goede redenen om vaker havermout te eten:

1. Havermout is heel erg puur, nauwelijks bewerkt en zonder toevoegingen
Havermout is een volkoren graansoort, en is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Soms worden de havervlokken voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten. Of ze worden geroosterd, voor een meer uitgesproken smaak. Aan havermout wordt verder niets toegevoegd.

2. Havermout geeft lang verzadiging
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo’n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed. Er zijn aanwijzingen dat de vezels in havermout de insulinegevoeligeheid verbeteren, en dat is gunstig voor de bloedglucosespiegels.

3. Havermoutvezels helpen om het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen
In havermout komen bijzondere oplosbare vezels voor: beta-glucanen. Ze nemen in je darmen veel vocht op en binden ondertussen ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren in je darmen. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterol.

4. Havermout bevat veel vitamine B1 en magnesium
Naast lekker veel vezels, bevat havermout ook waardevolle vitamines en mineralen. Van alle granen heeft haver het hoogste gehalte aan vitamine B1, een vitamine die helpt bij een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen. Daarnaast zit er in havermout veel magnesium, een mineraal dat een grote rol speelt bij de overdracht van zenuwprikkels en de werking van spieren.

5. Havermout bevat antioxidanten
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In bijna alle natuurlijke producten, zoals groenten, fruit en noten, komen antioxidanten voor. Ook in havermout dus, en dan met name polyfenolen, antioxidanten die ook veel voorkomen in uien, thee en rode wijn.

6. Met havermout kun je volop variëren
Het voordeel van de neutrale smaak van havermout: je kunt volop variëren met smaakmakers! Meng het bijvoorbeeld eens met een warm gebakken appeltje, plakjes banaan of wat blauwe bessen of bramen. Lekker met een snuf kaneel! Of voeg wat gedroogde vruchten zoals abrikoos, vijg of pruimen toe. Een handje noten is ook heerlijk door de havermout, en geeft meteen een stevige “bite”. Als je iets meer smeuïgheid wilt, kun je er een klontje roomboter of een eetlepel lijnzaadolie, kokosolie of pindakaas door roeren. Ook kun je van havermout veel meer maken dan alleen pap. Havermout is ook heerlijk als basis voor (voorgeweekte) muesli, voor een lekkere crumble of koekjes.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips tijdens deze periode? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Dit artikel verscheen eerder op PuurGezond.nl