,

Een sport-bh een must?

Sport-bh

Tijdens het sporten is het allesbehalve prettig als wanneer je borsten heftig mee bewegen. Het voelt niet alleen vervelend, het verstoort ook al snel je bewegingsgevoel. Een goede sport-bh biedt hiervoor de oplossing, maar wanneer heb je nou eigenlijk zo’n sport-bh nodig? En waar is het precies goed voor?

Geen natuurlijke ondersteuning
Een borst bestaat voor het grootste deel uit vet- en klierweefsel. Daarnaast wordt de borst op zijn plek gehouden door de huid en bindweefsel-structuren. Deze bindweefsel-structuren in de borst worden ook wel de ligamenten van Cooper genoemd. Het onderdeel van ons lichaam wat de borst verbindt aan de dieper gelegen borstspier. Hoeveel jouw borst van nature wordt ondersteund is dan ook afhankelijk van de kwaliteit van het bindweefsel.

Beweging tijdens het sporten
Tijdens het sporten bewegen je borsten al snel mee. Een borst bevat namelijk geen spieren. De beweging van de borst kan de aanhechting van het bindweefsel oprekken. Hierdoor kunnen je borsten gaan hangen en kan er striae ontstaan.

Ongeacht of je kleine of grote borsten hebt zal dit op den duur gebeuren, mits je jouw borsten een handje helpt.

Het overgrote deel van de sportende vrouwen heeft last van bewegende borsten. Vrouwen met grote borsten hebben hier over het algemeen vaker last van dan vrouwen met kleine borsten. Toch kan de beweging bij beiden resulteren in pijn.

Tijdens het sporten kan een verticale verplaatsing van de borst van 2 centimeter al voor klachten zorgen.

Normale bh vs. Sport-bh

Zoals we net al aangaven is de juiste ondersteuning van je borsten het halve werk. Sporten met een normale bh kan, maar wordt niet aangeraden. Ondanks dat beide soorten bh’s het ondersteunen van je borsten als functie hebben zit er nogal een verschil in.

Een normale bh vangt gemiddeld zo’n 38% van de beweging van je borst op. Een sport-bh daarentegen maar liefst 74%! Ook heb je wanneer je een sport-bh draagt geen last van snijdende en afzakkende bandjes, irriterende beugels en/of schuurplekken op de huid.

Ook zijn sport-bh’s (vaak) gemaakt van speciale stof die transpiratievocht snel afvoert. De stof ademt waardoor de huid onder de bh snel opdroogt.

Hier moet je op letten:
Waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste sport-bh? Wij zetten het voor je op een rij:

  1. De cups van de bh zijn niet te groot, maar ook niet te klein. Bubbelt/rimpelt de stof dan is de bh vaak te groot. Stulpt de borst wat over de randen van de bh, dan is de bh te klein;
  2.  De voorste band sluit netjes aan op de huid;
  3. De borsten worden wat omhooggetild en licht tegen de borstkast gedrukt;
  4. De onderste band bevindt zich op de ribbenkast, niet op het borstweefsel;
  5. De onderste band hoort horizontaal over de rug te lopen en niet omhoog te schuiven wanneer jij je armen omhoogsteekt;
  6. De band moet goed tegen de huid aan liggen. Dit mag best stevig aanvoelen, maar de ademhaling mag niet worden gehinderd;
  7. De schouderbandjes van de bh mogen niet in de huid op de schouders drukken. Hoe breder de band, hoe beter de druk kan worden verdeeld.

Bron: Optimaal Sporten