10x Verstopping verhelpen op een natuurlijke manier

Verstopping darmen

Heb je wel eens last gehad van een verstopping, dan weet je dat dit geen pretje is. Je hebt het idee dat je naar de wc moet, maar keer op keer zonder resultaat. Daarnaast geeft het vaak buikpijn en een opgeblazen gevoel. Een verstopping kan verschillende oorzaken hebben. Met deze tips kun je op een natuurlijke manier een verstopping voorkomen of verhelpen!

Bewegen is een must
Naast dat voldoende beweging belangrijk is voor een fit lichaam, draagt het ook bij aan de werking van je darmen. Beweeg je te weinig, dan bewegen je darmen namelijk ook minder. Het gevolg hiervan is dat poep langer in de darm blijft dan eigenlijk nodig is. Hierdoor kun je verstopt raken.

Beweeg je regelmatig, bij voorkeur in ieder geval 30 minuten per dag, dan houd je jouw darmen in beweging en kun je verstopping voorkomen. Wandelen, fietsen of een Curves (home) workout kan dus wonderen doen!

Ontspannen bekkenbodemspieren
Wanneer de spierspanning in je bekkenbodemspieren te hoog is, kan dit ervoor zorgen dat je minder goed voelt wanneer je naar de wc moet. Deze spieren spelen nou eenmaal een rol bij het ophouden van ontlasting en urine, maar het is ook belangrijk dat ze loslaten op het moment dat het nodig is. Daarnaast gebruik je ze bij het persen. Merk je dat deze spieren bij jou erg gespannen zijn? Laat je dan vooral eens adviseren door een bekkenbodemfysiotherapeut voor passende oefeningen.

Goed kauwen
Kauwen op je voedsel geeft je spijsvertering een startseintje. Je maakt het voedsel klein en mengt het met speeksel waardoor de enzymen hun gang kunnen gaan. Ook zorgt goed kauwen ervoor dat je hersenen voldoende tijd hebben om het verzadigingshormoon leptine aan te maken. Op die manier stop je met eten wanneer je vol zit. Ook helpt het eten op vaste momenten om je spijsverteringsstelsel niet constant te belasten.

Voldoende drinken
Obstipatie (verstopping) kun je tegengaan door voldoende te drinken. Zorg ervoor dat je dagelijks 1,5 tot 2 liter water drinkt. Kies gezond door te gaan voor water en bijvoorbeeld thee.

Zorg je ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt in je voeding, dan is drinken al helemaal een must. Vezels binden zich namelijk aan vocht om zo goed hun werk te kunnen doen. Eet je veel vezels, maar drink je te weinig, dan kan dit leiden tot harde ontlasting.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu