Gezonde voeding, gezonde darmen

darmen spijsvertering

Om onze buik tevreden te houden is gezonde voeding van belang. Want door gezond en gevarieerd te eten, houd je jouw darmen in beweging en tevreden. Maar hoe werkt dat nou precies?

Onze spijsvertering
Onze darmen zijn meer dan een lang stuk ‘slang’. Zo hebben de verschillende onderdelen van onze darmen elk hun eigen functie. De dunne darm is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het halen van voedingsstoffen uit eten en geeft deze af aan ons lichaam. De dikke darm daarentegen verwijdert zoveel mogelijk vocht en zouten uit de overgebleven voeding.

Maar onze spijsvertering begint al eerder. Namelijk al in de mond. Het speeksel wat zich daar bevindt draagt namelijk bij aan de afbraak van voedsel. De speekselenzymen breken zetmeel af en zetten dit om in glucose. Ook helpt speeksel om voedsel makkelijk door onze slokdarm naar de maag te vervoeren.

Uiteindelijk start onze spijsvertering dus bij onze mond, vervolgens gaat het naar onze slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, dunne darm en dikke darm waarna we het weer uit poepen.

Wanneer alle voedingsstoffen uit de voeding zijn gehaald begint de stofwisseling. De stofwisseling zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit het voedsel worden omgezet in bouwstof, brandstof en beschermende stof. De energie die in het voedsel opgeslagen was komt op deze manier vrij voor het lichaam. Uit voedsel halen we dan ook groei, energie, spierkracht en herstelkracht.

Voor onze darmen
Natuurlijk is het niet zo dat elk ongezond iets direct een enorme impact vormt voor onze darmen. Wel kan dit op langere termijn niet gezond zijn. Goede voeding draagt namelijk bij aan een goede samenstelling van de darmbacteriën en een juiste structuur van de ontlasting.

Voorbeelden van voeding die goed is voor onze darmen zijn:

  • Peulvruchten: deze bevatten veel vezels, zowel fermenteerbare als niet fermenteerbare vezels.
  • Gedroogd fruit: ook deze zitten bomvol vezels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rozijnen, gedroogde abrikozen, vijgen, pruimen en dadels.
  • Yoghurt: in yoghurt zitten van nature melkzuurbacteriën. Deze hebben een positieve invloed op onze spijsvertering. Dit geldt overigens ook voor andere zure producten.
  • Lijnzaad: lijnzaad bevat vezels die goed zijn voor onze stoelgang. Gebroken lijnzaad is effectiever dan hele lijnzaad.
  • Thee: kamille, munt, venkel en brandnetel zijn voorbeelden van kruiden die de spijsvertering een handje helpen.
  • Groenten: niet alleen vanwege de vitamines en mineralen, maar ook vanwege de niet-oplosbare vezels zijn groenten een aanrader.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu