6x in beweging wanneer je thuis werkt

Meer bewegen

Per dag zitten we over het algemeen behoorlijk lang en veel. Te veel… In Nederland zijn we zelfs koploper wanneer het gaat om de hoeveelheid die we op een dag zitten. En ondanks dat we allemaal proberen om voldoende te bewegen door bijvoorbeeld te gaan wandelen en te sporten, is het vooral belangrijk om het zitten met regelmaat te onderbreken. Hoe? Wij geven je 6 handige tips waarmee je gedurende de dag eenvoudig vaker in beweging komt.

Sterke bilspieren
Laten we beginnen met het gedeelte van ons lichaam waar we zoveel tijd op doorbrengen. Onze billen! Tijdens het werken kun je jouw billen heel simpel wat trainen. Knijp terwijl je zit je billen samen, houdt dat vijf tot tien seconden vast en ontspan ze weer. Ondanks dat het een kleine beweging is, train je met deze oefening wel de spieren in je billen. En alle kleine beetjes helpen!

Zonder handen
Bij veel bewegingen en activiteiten gebruiken we onze handen zonder dat we ons daar bewust van zijn. Probeer de volgende keer dat je opstaat dat eens te doen zonder je handen te gebruiken. Nou denk je misschien “Dat is toch super simpel”, maar probeer het maar eens. Zonder handen opstaan is lastiger dan je denkt.

Een andere manier om minder te zitten is door te gaan staan of wandelen terwijl je belt.

Beentjes omhoog
Wanneer je zit, zit je gedurende een lange tijd in dezelfde houding. Dit kan niet alleen last in rug, maar ook in je benen veroorzaken. Last van de benen kun je tegengaan door rechtop te gaan zitten en je benen recht vooruit te steken. Strek en buig je tenen vervolgens zo’n vijf keer. Herhaal het optillen van je benen en het buigen en strekken van je tenen meerdere keren.

Wil je deze oefening meer uitdagend maken? Laat je voeten dan tussentijds niet de grond raken. Laat je benen zakken en til ze net voordat je met jouw voeten de grond raakt weer op.

Stretchen
Dat gestaar op een computerbeeldscherm veroorzaakt nogal eens een stijve nek of rugklachten. Stretch daarom tussentijds je nek en rug eens goed. Draai rustig een rondje met je hoofd. Om daadwerkelijk alle ‘hoeken’ te hebben gehad kun je met je neus een denkbeeldig rondje in de lucht tekenen.

Teen en hiel
Terwijl je zit kun je de spieren in je benen aan het werk zetten met deze eenvoudige oefening. Zet je voeten plat op de grond. Wissel vervolgens af van je hiel naar de bal van je voet. Houd elke positie ongeveer vijf tot tien seconden vast. Op deze manier span en ontspan je onder andere je kuitspier.

Wall-sit
Veel van jullie kennen deze oefening wel of hebben hem onlangs in de video’s op ons Youtube kanaal voorbij zien komen. De wall-sit. Hierbij ga je met je rug tegen de muur staan, zak je naar beneden en houd je een zittende positie vast. Doordat er geen stoel onder zit zal je jouw beenspieren moeten aanspannen om te blijven ‘hangen’. Probeer dit in eerste instantie zo’n 30 seconden vast te houden en bouw dit vervolgens langzaam op.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu