Hoe fit ben jij? Doe de test en kom erachter!

Fitheid

Of je nou al met grote regelmaat sport of er over nadenkt om te gaan voor een actievere levensstijl… Heb jij je ooit wel eens afgevraagd hoe fit je nou echt bent? Door te testen hoe fit je daadwerkelijk bent kun je jouw lichaam blijven uitdagen. Ook zie je welke voortgang je hebt geboekt.

Met behulp van de volgende test oefeningen kom je erachter hoe fit* je daadwerkelijk bent. Elke oefening duurt slechts een paar minuutjes. Ook kun je ervoor kiezen om de oefeningen elke drie maanden eens op te nemen in je work-out routine. Het beste resultaat krijg je nou eenmaal door cardiotraining te combineren met krachttraining en door te stretchen. Doe dit bij voorkeur minimaal drie keer per week.

1. Hoe flexibel is jouw bovenlichaam?
Tijdens verschillende dagelijkse activiteiten is de flexibiliteit van jouw bovenlichaam van belang. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaken. Door de spieren in je bovenlichaam te stretchen voorkom je dat er verkramping ontstaat in je schouders en nek. Vooral wanneer je veel zittend werk uitvoert is dit iets om rekening mee te houden.

Test de flexibiliteit van je bovenlichaam eenvoudig door te gaan staan. Strek je rechterarm uit boven je hoofd richting het plafond. Buig je arm en breng je hand richting je schouderbladen. Buig vervolgens je rechteracht onderlangs richting je rug. Beweeg je hand richting de linkerhand. Probeer om je handen elkaar aan te laten raken en met de vingers in elkaar te haken. Lukt dit niet, dan is dat niet iets om je zorgen over te maken. Probeer in dat geval zo dicht mogelijk met je vingers bij elkaar te komen.

Wanneer je handen elkaar niet raken is de flexibiliteit op het moment niet voldoende. Raken de vingers van je handen elkaar, dan is de flexibiliteit van jouw bovenlichaam gemiddeld. Kun je de vingers in elkaar laten haken? Dan is de flexibiliteit van jouw bovenlichaam goed.

2. Hoe flexibel is jouw onderlichaam?
Doordat veel van ons gedurende de dag veel zitten kunnen er klachten in het onderlichaam ontstaan. Doordat je knieën constant gebogen zijn kunnen de hamstrings bijvoorbeeld korter worden. Ook kan er meer druk ontstaan in de onderrug.

Test de flexibiliteit van je onderlichaam eenvoudig door met gestrekte benen te gaan liggen op een mat. Leg je armen naast je neer. Adem uit en til je linkerbeen op en breng de onderkant van je voet richting het plafond. Probeer hierbij je been zo gestrekt mogelijk te houden. Trek met behulp van je handen je been richting je bovenlichaam. Je rechterbeen blijft in de tussentijd gewoon plat op de grond liggen. Op deze manier strek je de hamstrings. Let op dat je niet te ver strekt. Deze oefening mag geen pijn of oncomfortabel gevoel geven. Wissel vervolgens van been.

Blijven je benen half gebogen? Dan is de flexibiliteit van je onderlichaam op dit moment niet voldoende. Kun je jouw benen bijna recht houden? Dan is de flexibiliteit van jouw onderlichaam gemiddeld. Zijn jouw benen gestrekt en lukt het om je benen nog net iets meer richting je bovenlichaam te trekken? Dan is de flexibiliteit van jouw onderlichaam goed.

3. Hoe sterk is jouw bovenlichaam?
Een krachtig bovenlichaam uit zich in je schouders en armen. Dit is handig bij veel verschillende alledaagse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het tillen van boodschappentassen of het optillen van kinderen.

Test de kracht in je bovenlichaam door op bijvoorbeeld een bankje te gaan zitten. Zet je handen op de rand naast je neer (schouderbreedte). Strek je armen. Richt de binnenkant van je polsen richting je lichaam en je ellebogen van je lichaam af. Strek je benen, houd je voeten stevig aan de grond. Til je billen een stukje van de bank.

Adem in en laat je iets zakken door je ellebogen te buigen. Doe dit tot het punt dat goed voelt. Adem uit en duw jezelf weer omhoog. Houd je rug en heupen in een rechte lijn. Herhaal deze beweging tot je de spieren in je armen voelt.

Lukt het om deze oefening 10 keer te herhalen, dan is er verbetering in kracht mogelijk. Lukt deze oefening 20 keer? Dan is de kracht in je bovenlichaam gemiddeld. Gaat 30 keer of meer jou prima af? Dan heb jij een krachtig bovenlichaam.

4. Hoe sterk is jouw onderlichaam?
De sterkte van jouw onderlichaam laat zien hoe effectief jouw bovenbeen en kuitspieren zijn. Spieren die je nodig hebt bij bijvoorbeeld traplopen, lopen of hardlopen.

Om de kracht van deze spieren te testen heb je een stoel of bankje nodig. Ga voor de stoel staan met je billen richting de stoel. Kruis je armen voor je borst en houd je handen op je schouders. Adem in en ga langzaam zitten. Ga alleen niet echt zitten, maar blijf een stukje boven de stoel hangen.

Wanneer je in deze positie staat is het belangrijk om iets naar voren te leunen en de billen wat naar achter te drukken. Dit helpt om in balans te blijven. Raak je bijna met je billen de stoel? Adem dan uit en kom weer overeind. Zet je benen niet op slot.

Herhaal deze oefening en houd bij hoe vaak je dit hebt kunnen doen. Wanneer de spieren in je benen vermoeid beginnen te worden is het tijd om te stoppen.

Lukt het om deze oefening 20 keer te doen, dan is er ruimte voor verbetering. Haal je de 40 keer? Dan is de kracht in je onderlichaam gemiddeld. Lukt het om deze oefening 50 keer of vaker te doen? Dan beschik jij over een goede kracht in je onderlichaam.

En? Ben je tevreden over jouw fitheid? Bij Curves sport je altijd onder begeleiding van jouw eigen Curves coach om fit te worden of fit te blijven! Ben jij al lid?

Bron: Dailymail

 

*Bij fitheid gaat het om de samenhang tussen je uithoudingsvermogen, kracht, souplesse en vaardigheid en varieert per persoon. Curves adviseert altijd een Curves coach te raadplegen om jouw fitheid te optimaliseren.