Bonen, de perfecte toevoeging aan je maaltijd!

Bonen

Deze ogenschijnlijk eenvoudige peulvruchten worden nogal eens vergeten en dat is jammer, want ze zijn hartstikke gezond! Bonen helpen ons lichaam te beschermen tegen ziekten en ze dragen bovendien bij aan onze spieropbouw. Genoeg reden om ons eens in deze peulvruchten te verdiepen.

De keuze is reuze
Bonen vormen een grote familie binnen de peulvruchten, er zijn wel 13.000 verschillende soorten! Voor ieder wat wils dus. Welke boon het gezondste is? Dat is bijna onmogelijk te zeggen. Ze zitten namelijk allemaal boordevol gezonde voedingsstoffen.

In deze blog zetten we de bekendste bonen op een rijtje:

 1. Bruine bonen
  Bruine bonen zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitamine K, thiamine, magnesium, kalium, koper, fosfor, ijzer, mangaan, tryptofaan, foliumzuur en molybdeen. Een flinke lijst! Deze boon draagt bij aan het verlagen van een hoog cholesterolgehalte en helpt je hart gezond en sterk te houden. Doordat bruine bonen veel vezels bevatten zit je sneller vol, waardoor je minder snel honger hebt en dus minder eet. Super effectief wanneer je een paar kilo af wilt vallen!
 2. Pintobonen
  Pintobonen zijn te herkennen aan hun roze of beige kleurtje. Ze bevatten net als bruine bonen een hele waslijst aan gezonde voedingsstoffen zoals kalium, ijzer eiwit en magnesium. Deze zorgen ervoor dat bepaalde gifstoffen in ons lichaam sneller bewegen en daardoor ook sneller worden afgevoerd. Zo hebben deze gifstoffen minder kans om voor gezondheidsproblemen te zorgen. Deze bonen zorgen bovendien voor het verlagen van cholesterol, een goede bloedcirculatie én een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast werken ze preventief tegen hart- en vaatziekten. Kortom, pintobonen zijn echte energiebommetjes!
 3. Limabonen
  Ook limabonen bevatten dezelfde gezonde voedingsstoffen als hun voorgangers. Deze boon heeft een limegroene kleur en is zo groot als een kwartje. Deze groene rakkers helpen bij het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, gewichtstoename, vermoeidheid en stress!
 4. Sojabonen
  Door de grote hoeveelheid eiwit die deze boon bevat is het een uitstekende vleesvervanger. Zowel de gele als de groene variant zit bomvol eiwitten. Dit zijn overigens volledige eiwitten, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft. Bonen bevatten goede koolhydraten. Zoals je misschien wel weet heb je goede en slechte koolhydraten. Slechte koolhydraten komen uit verwerkte voedingsmiddelen die normaal gesproken weinig vezels bevatten en een hoge glycemische index hebben. Dit betekent dat ze de bloedsuikerspiegel snel verhogen. Goede koolhydraten zijn afkomstig uit compleet voedsel met een hoge hoeveelheid vezels. Hierdoor hebben ze juist een tragere invloed op je bloedsuikerspiegel.

Conclusie?
De peulvruchten bieden volop gezondheidsvoordelen! En om hier maximaal van te profiteren kun je het beste 3 tot 4 kopjes bonen per week eten.

Eet smakelijk!

Bron: Optimale Gezondheid