Borstkanker detecteren met een beha?

BH Borstkanker

Toen bij zijn moeder voor de tweede keer borstkanker werd geconstateerd, ontwierp de Mexicaanse student Julián Ríos Cantú (18) samen met twee vrienden een wel heel bijzondere beha. Wat er zo bijzonder aan is? Beha Eva kan vroegtijdig borstkanker detecteren.

En dit is hoe het werkt
Eva is speciaal ontworpen voor vrouwen die om genetische redenen meer kans hebben om borstkanker te krijgen. De beha is uitgerust met tweehonderd sensoren. Deze meten de temperatuur, omvang, kleur en het gewicht van de borsten. De metingen worden regelmatig uitgevoerd en worden bijgehouden in een speciale app. Afwijkingen worden dus direct geconstateerd. De app geeft je bovendien een waarschuwing wanneer er sprake is van zo’n afwijking. Tumoren worden hierdoor vroegtijdig ontdekt, waardoor de kans op overleving groter is.

De beha hoeft trouwens niet langer dan een uur per week gedragen te worden. En dat is maar goed ook, want veel comfort biedt Eva (nog) niet.

Vooralsnog een prototype
Op dit moment is Eva nog een prototype, maar Julián hoopt de beha binnen twee jaar voor meer vrouwen beschikbaar te kunnen stellen. Voor dit innovatieve idee ontving hij de hoofdprijs tijdens de Global Student Entrepeneur Awards. Dik verdiend als je het ons vraagt!

Borstkanker in Nederland Tot op de dag van vandaag is borstkanker een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Maar liefst één op de zeven vrouwen krijgt deze ziekte. Met deze beha hoopt Julián bij te kunnen dragen aan de tijdige behandeling van borstkanker.

Bron: Women’s Health