Curves is een full franchise, maar wat houdt dat in? 

Voor wie plannen heeft om een franchisenemer te worden is het belangrijk om te weten dat er verschillende vormen franchise zijn die betrekking hebben op de manier waarop een franchise zijn formule exploiteert en kan van grote invloed zijn op de werkwijze van de ondernemers. Het is hierbij van de ondernemer afhankelijk welk type franchise het beste bij hem/haar past. Wat voor soort franchise is Curves en wat zijn de voor- en nadelen hier nou van? Miranda Wassenaar, operationeel manager van Curves geeft antwoord.

Free franchise
Wanneer er sprake is van free franchise zijn er een aantal regels en contractuele bepalingen verbonden aan de samenwerking. Echter zijn deze regels niet erg streng en ligt bij free franchise veel minder vast. Hier heeft de ondernemer dus meer vrijheid. Aan de andere kan moet hij ook zelf meer keuzes maken en allerlei zaken zelfstandig regelen. Veel aspecten als reclame, marketing, inkoop en voorraad zijn niet vastgelegd in het contract en staan dus vrij voor de franchisenemer om naar eigen wens in te vullen. Hierdoor is er vanuit de franchisegever ook minder begeleiding en ondersteuning aanwezig. Meer vrijheid, betekent binnen het free franchisemodel dan ook meer onzekerheid en in veel gevallen ook hogere opstartkosten. Doordat veel zaken niet centraal geregeld zijn is er geen voordeel van bijvoorbeeld bulkinkoop.

Curves, full service franchise
Miranda Wassenaar: “Curves is een full service franchiseformule. Met meer dan 25 jaar best practice ervaring heeft Curves een systeem dat werkt, van begin tot eind. Van het vinden van je clublocatie, tot het verhogen van je maandelijkse omzet; Curves geeft jou toegang tot dezelfde structuur, middelen en expertise die de bestaande clubs tot een succes maken.

Bij full franchise krijgt de ondernemer veel ruimte voor de lokale omstandigheden (leden en personeel), omdat de rest gewoon goed geregeld is. De formule is tot in detail beschreven en de ondernemer komt niet voor verrassingen te staan. Je hebt je bij full service franchise te houden aan meer regels en bepalingen die ertoe dienen de formule sterker en succesvoller te maken. Een voorbeeld hiervan zijn de reclame-uitingen die je in lijn dient te houden met de zorgvuldig opgebouwde merkidentiteit. Zo bundelen we samen de krachten van alle vestigingen. Het voordeel van een full franchise is dat er meer ondersteuning en begeleiding voor de franchisenemer is om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het merk gewaarborgd blijft. Je hebt als franchisenemer van een full franchise meer zekerheid en grip op je business en kan je direct richten op wat er echt toe doet: het laten groeien en behouden van je ledenbestand. Je bent bij een full franchise in veel gevallen vaak verplicht om inkopen te doen bij een bepaalde partij. Maar met 30 clubs in Nederland heeft Curves Holland een sterke positie voor onderhandeling met derde partijen. Zo heb je als ondernemer eigenlijk altijd profijt van betere inkoopprijzen of ben je verzekerd van een betrouwbare partner.

Kijk, als je niet zelf het wiel wilt uitvinden en je wilt focussen op jouw lokale ondernemerschap, dan zou full franchise over het algemeen beter bij je passen. Als je daarentegen meer de persoon bent die graag risico’s neemt en alles zelf uitpluist kan je beter voor free franchise kiezen. En dat is ook oké. Bij Curves werken we het liefst samen met de ondernemers met wie wij de best mogelijke matcht vormen.”

Wil jij graag voor jezelf beginnen, maar wil jij tegelijkertijd ook profiteren van de jarenlange best practice experience van Curves? Meld je aan voor ons vrijblijvende kennismakingstraject.