,

TIPS: minder voedsel verspillen doe je zo

Voedselverspilling

Met regelmaat komt het in het nieuws voorbij; voedselverspilling. Hartstikke zonde natuurlijk. Het kost niet alleen geld. Ook is het niet goed voor het milieu. Wat je kunt doen om eenvoudig minder voedsel te verspillen? Wij gingen op onderzoek uit en zetten de handigste tips voor je op een rij. Heb jij zelf een tip die mist in het rijtje? Stuur hem dan vooral naar ons, bijvoorbeeld via Facebook!

Wat heb je al in huis?
Voor je vol goede moed het huis verlaat om boodschappen te gaan doen is het slim om te checken wat je nog in huis hebt. Check daarom je voorraadkast, koelkast en vriezer voor je boodschappen gaat doen. Wat is er nog? Welke producten moeten als eerst op? Wat kun je maken met de boontjes die nu toch echt op moeten?

Ook is het slim om producten die op moeten en restjes een vaste plek in je koelkast te geven. Zo zie je bij het openen van de koelkast direct welke producten als eerste op moeten en voorkom je dat je ze weg moet gooien.

Maak een planning
Door te plannen wat je op welke dag gaat eten en door rekening te houden met het aantal mensen dat mee eet kun je gerichter boodschappen doen. Eet je een dag niet thuis? Geen probleem… Je past de planning eenvoudig aan door de gerechten bijvoorbeeld een dag door te schuiven.

Verder kun je vooraf per maaltijd bepalen hoeveel van een ingrediënt je nodig hebt. Ga je voor een maaltijd met asperges? Bereken dan op basis van het aantal personen (en het gerecht) hoeveel asperges je nodig hebt en schrijf dat op je boodschappenlijstje.

Wist je trouwens dat mensen die gebruik maken van een boodschappenlijstje tot wel 9 kilo minder voedsel verspillen?

Bewaar het op de juiste plek
Hoe je een product bewaart is afhankelijk van het soort product. Bewaar je iets op de juiste plek en bij je juiste temperatuur? Dan blijft het langer goed! Op die manier hoef je minder snel iets weg te gooien en heb je dus langer de tijd om het in een lekker gerecht te verwerken. Twijfel je over de houdbaarheid van een product? Check dan vooral eens de handige bewaarwijzer van het voedingscentrum. Hierin zoek je in no-time op hoelang en op welke plek je een product het beste kunt bewaren.

Restjes en kliekjes als basis van je maaltijd
Heb je een stuk bloemkool over, een halve citroen of een beetje yoghurt. Wees creatief en bedenk wat je hiermee kunt maken. Op internet kun je eenvoudig recepten zoeken op basis van een ingrediënt, bijvoorbeeld door te zoeken op ‘recept met bloemkool’.

Heb je een restje eten ingevroren? Dat is perfect voor wanneer je een keer wat minder tijd hebt om te koken! Verplaats het bakje de avond voordat je het wil opeten van de vriezer naar de koelkast.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Voedingscentrum