,

Gezellig en gezond; Pompoen!

Pompoen

Heerlijk kleurrijk en ook nog eens onwijs gezond: Pompoen! Je kunt er van alles mee maken: van smoothies tot soep en van stamppot tot taart. Wist je trouwens dat pompoen familie is van de komkommer en de meloen. Er bestaan allerlei verschillende pompoenen, maar in Nederland is toch wel de grote, ronde, oranje pompoen de bekendste.

Pompoen is goed voor…
Pompoen bevat onwijs veel vezels en is daardoor goed voor je darmflora en spijsvertering. Daarnaast bevat pompoen bètacaroteen, vitamine E en C. Dit is goed voor je ogen, huid en weerstand! Ook is pompoen caloriearm en rijk aan verschillende mineralen. De koolhydraten in het vruchtvlees maken je fit en sterk, terwijl de hoeveelheid ijzer en vitamine B2 zorgt voor een goede toevoer van zuurstof in je bloed. Kortom; pompoen is perfect voor in de herfst en winter wanneer ons lichaam net dat beetje extra kan gebruiken.

Verschillende soorten pompoenen
Zoals we net al zeiden zijn er allerlei verschillende soorten pompoenen. Tijd om eens te kijken welke pompoen je waarvoor kunt gebruiken. Benieuwd?

Gewone pompoen
De ‘gewone’ pompoen is afkomstig van de Cucurbita Pepo familie. Dit zijn ronde of langwerpige pompoenen met een oranje, lichtgele of groene kleur met geel-oranje vruchtvlees. Een gewone pompoen kan wel 45 kilo zwaar worden. Behoorlijk groot dus! Omdat het vruchtvlees van deze pompoenen niet zo zoet en smaakvol is als verschillende andere pompoensoorten, wordt deze veel gebruikt voor chutneys of verwerkt in gerechten met veel kruiden en gember.

Hokkaïdo-pompoen
In de supermarkt kun je ook terecht voor de Hokkaïdo-pompoen. Dit is een kleine Japanse pompoen met een feloranje schil en donkeroranje vruchtvlees. Handig aan deze pompoen is dat je de zachte schil kunt opeten. De Hokkaïdo-pompoen is niet alleen makkelijk te bereiden doordat je hem niet hoeft te schillen maar ook door zijn handzame formaat. Deze pompoen wordt dan ook vaak gebruikt voor het maken van pompoensoep, stomen, bakken, smoren of bereiding in de oven.

Flespompoen
De flespompoen heeft zoals de naam al doet vermoeden een klein tot middelgroot formaat en de vorm van een fles of peer. De flespompoen is crèmekleurig en heeft oranje vruchtvlees met weinig pitjes. Het vruchtvlees van deze pompoenen is zoet en boterachtig van smaak. Je kunt er soep, brood, taart en andere toetjes mee maken. Wil je de kenmerkende smaak echt tot zijn recht laten komen? Bereid hem dan in de oven met bijvoorbeeld een beetje olijfolie, zeezout en rozemarijn.

Het meest eenvoudig om de pompoen te schillen is door een stukje van de boven- en onderkant te schillen. Halveer hem vervolgens en verwijder de schil. Verwijder daarna pas de zaadjes.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Glow Magazine