Geen vlees eten… Wat doet dat met je lichaam?

Vlees eten

Misschien herken je het uit je omgeving of ben jij er zelf bewust mee bezig. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om minder of zelfs helemaal geen vlees meer te eten. In de supermarkten wordt het assortiment met vleesvervangers dan ook in rap tempo uitgebreid.

Ook in Nederland laten steeds meer mensen het vlees links liggen. Dit gebeurt vooral vanwege ethische overtuigingen, maar ook vanwege gezondheidsvoordelen die hieraan verbonden zouden zijn. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk echt met je lichaam wanneer je geen vlees meer eet?

Invloed op darmbacteriën
Gezonde voeding is van belang voor een goede balans aan darmbacteriën. Mensen die veel peulvruchten, brood, vis en noten eten hebben dan ook veel vriendelijke bacteriën in hun darmen. Deze bacteriën spelen een rol in de verwerking van belangrijke voedingsstoffen. Ook helpen ze bij de productie van vetzuren. Deze vetzuren vormen de belangrijkste energiebron voor de cellen langs de dikke darm.

Uit onderzoek van UMC Groningen is gekomen dat het idee dat een plantaardig, mediterraan dieet bij kan dragen om darmziekten te bestrijden en voorkomen wordt ondersteund. Goede voeding kan belangrijk zijn bij de behandeling en beheersing van darmziekten. Het beste dieet voor je darmen is er dan ook een op basis van bijvoorbeeld noten, fruit, groenten en peulvruchten, in combinatie met matige consumptie van vis, vlees en zuivel.

Het eten van meer vlees, fastfood en geraffineerde suikers daarentegen gaat gepaard met een afname van goede bacteriële functies en een toename van ontstekingsmerkstoffen.

Proteïne en vitamine B12
Vegetariërs hebben deze vraag vast en zeker al meermaals gehad. Krijg je wanneer je geen vlees eet wel voldoende proteïne en vitamine B12 binnen? Beide zitten namelijk voornamelijk in dierlijke producten.

Heb je een tekort aan proteïne of vitamine B12, dan kun je er op de lange termijn duizeligheidsklachten, concentratieproblemen en/of vermoeidheidsklachten door ervaren. Toch is dit niet direct iets om je zorgen over te maken. Door noten, bonen, peulvruchten en andere proteïnerijke producten te eten voorkom je dit! Een B12 tekort kun je voorkomen door het eten van eieren en andere zuivelproducten. Ook kun je ervoor kiezen om B12 aan te vullen met behulp van een supplement.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: DVHN | Womens Health | NCBI