Laag in calorieën, hoog in voedingsstoffen: de kikkererwt

Kikkererwten

Kikkererwten zijn onderdeel van de peulvruchtenfamilie. De lichtbruin gekleurde erwten hebben een licht zoete, nootachtige smaak. Je kunt de kikkererwten op allerlei verschillende manieren eten. In het Midden-Oosten zijn ze dan ook al duizenden jaren onderdeel van de meest uiteenlopende gerechten.

Gezondheidsvoordelen op een rij
Kikkererwten zijn in tegenstelling tot veel andere plantaardige voedingsmiddelen rijk aan ijzer. In 100 gram kikkererwten zit ongeveer 1,8 mg ijzer. Krijg je ijzer in combinatie met vitamine C binnen, dan wordt het ijzer beter door je lichaam opgenomen. Een goede groente voor bij de kikkererwten is dan ook paprika of spruitjes.

Naast ijzer zit er veel magnesium en calcium in kikkererwten. Beide dragen bij aan sterke botten. Daarnaast dragen magnesium en kalium bij aan het voorkomen van een hoge bloeddruk. De vezels in deze peulvruchten verlagen de cholesterol wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Doordat er veel vezels in kikkererwten zitten dragen ze bij aan een goede spijsvertering. De vezels zorgen er namelijk voor dat de zuurtegraad en de bacteriën in je darmen in evenwicht worden gebracht. Ook voorkomt het eten van voldoende vezels verstopping doordat ze in je darmen vocht opnemen en de ontlasting minder hard maken.

Vaak wordt als voordeel van vezels een goede spijsvertering genoemd, maar wordt de invloed op ons hart en bloedvaten vergeten. Het eten van vezelrijke voeding producten vermindert het risico op hart- en vaatziekten, zoals coronaire hartziekten en beroerte

Last but not least… Kikkererwten bevatten langzame koolhydraten. Dit zijn koolhydraten waarvoor je lichaam flink moet werken om deze af te breken. Het gevolg hiervan is dat de suikers in je bloed langzaam worden opgenomen en je een stabiele bloedsuikerspiegel behoudt. Op deze manier verminder je de kans op diabetes.

Kikkererwten en gewicht verliezen
Doordat kikkererwten rijk zijn aan vezels en eiwitten heb je na het eten van deze peulvruchten langer een verzadigd gevoel. De kans dat je tussentijds grijpt naar een ongezonde snack wordt hierdoor dan ook kleiner.

Veelzijdige peulvruchten
We zeiden het in het begin van deze blogpost al; kikkererwten zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze roosteren, aan een salade toevoegen, verwerken in een heerlijke hummus of aan de slag gaan om zelf falafel te maken. Kikkererwten vormen door hun voedingsstoffen ook een perfecte vleesvervanger.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: PuurFiguur