Ging jouw workout even niet zo lekker? Dit is mogelijk de oorzaak…

Workout

Niet alle workouts gaan altijd even goed. Soms heb je jouw dag niet, voelt je lichaam even wat minder fijn of ben je gewoon wat minder fit. Zolang dat onprettige gevoel weer weggaat is dat helemaal niet erg. Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Heb je vaker last van een minder fijne workout? Mogelijk is een van onderstaande punten daar de oorzaak van.

Onvoldoende energie
Wanneer je gewicht wil verliezen ben je zowel met sporten als met jouw voeding bezig. Gezond eten is namelijk onwijs belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Met sporten verbeter je jouw conditie en maak je jouw lichaam sterker. Toch wordt er nog wel eens de fout gemaakt om minder te gaan eten om zo gewicht te verliezen. Dat terwijl jouw lichaam voor een workout juist energie nodig heeft wat je lichaam haalt uit voeding.

Eet je te weinig, dan krijg je onvoldoende brandstof binnen en zal je lichaam de energie ergens anders vandaan moeten halen. Op dat moment haalt je lichaam de energie uit de voorraden van je lichaam. Het halen van de energie uit deze voorraden kost tijd, met als gevolg dat jouw workout mogelijk minder soepel verloopt. Blijf dus ook wanneer je af wil vallen gezond en voldoende eten. Voor het werken aan een sterker en gezonder lichaam is er nou eenmaal energie nodig!

Slechte nachtrust
Een goede nachtrust is belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je vol energie een nieuwe dag start. Ook heeft het zeker invloed op jouw workout. Heb je slecht geslapen, dan heeft je lichaam minder goed de kans gehad om te herstellen van bijvoorbeeld jouw vorige workout. Het grootste gedeelte van het spierherstel vindt namelijk tijdens het slapen plaats doordat je lichaam dan de grootste hoeveelheid groeihormoon afgeeft.

Niet voldoende gedronken
Het is niet de eerste keer dat we het hebben over hoe belangrijk voldoende drinken is. Door voldoende te drinken, bij voorkeur water, blijft de vochtbalans van je lichaam op pijl. Drink je te weinig, dan raakt je lichaam gedehydrateerd. Zelfs de lichtste vorm van dehydratatie kan ervoor zorgen dat jouw workout minder soepel verloopt. Waaraan je merkt dat je niet genoeg hebt gedronken? Het Voedingscentrum noemt de volgende symptomen:

  • Dorst;
  • Vermoeidheid;
  • Sufheid;
  • Zwakte in spieren en kracht;
  • Verwardheid;
  • Minder zweten;
  • Minder plassen;
  • Droge huid;
  • Flauwvallen in extreme gevallen.

Een eenvoudige manier om te checken of je voldoende drinkt is door naar de kleur van je plas te kijken. Is deze licht van kleur of kleurloos, dan krijg je voldoende vocht binnen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum | Houston Methodist