Snelle en langzame koolhydraten. Dit is het verschil

Koolhydraten

Voedingswaren met veel koolhydraten worden nogal eens overgeslagen. Ze zijn te vinden in onder andere brood, pasta en aardappelen. Koolhydraten maken je dik en zijn ongezond… Maar is dat ook echt zo? Zijn koolhydraten inderdaad zo slecht voor je lichaam? En wat doen ze eigenlijk met je lichaam?

Van koolhydraat naar glucose
Wanneer koolhydraten in je lichaam komen worden ze omgezet in glucose. Vervolgens komt dit via je bloed in onze cellen terecht. Alle koolhydraten verhogen het bloedsuikergehalte in ons lichaam. Toch gebeurt dit niet bij alle verschillende varianten in hetzelfde tempo. Er bestaan namelijk snelle en langzame koolhydraten. En hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter. Op die manier voorkom je namelijk een piek in je bloedsuikerspiegel.

Spier herstel
Laten we vooropstellen dat ons lichaam koolhydraten nodig heeft. Ze vormen een bron aan energie en vooral onze hersenen en spieren maken er dankbaar gebruik van. Zo dragen koolhydraten bij aan het herstel van je spieren na het sporten. Ook spelen ze een rol bij het zuurstoftransport naar je weefsels en je hersenen.

Feit of fabel
Koolhydraten zijn dikmakers… Of toch niet? Vaak worden voedingswaren als brood en pasta vermeden om overtollige kilo’s te voorkomen. Niet helemaal terecht, aangezien je lichaam ze dus ook nodig heeft. Houd hierbij wel in gedachten dat de inname van koolhydraten in balans moet zijn. Eet je meer koolhydraten dan je verbruikt, dan kom je ervan aan. Dit komt doordat de koolhydraten om worden gezet in glucose. Beweeg je voldoende, dan dient dit als brandstof. Zo niet, dan wordt dit opgeslagen en heeft dit invloed op je gewicht. Het gaat dus vooral om een goede balans.

Langzaam vs. Snel
Langzame koolhydraten, ook wel meervoudig of complex genoemd, vertragen de opname van glucose en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Is je bloedsuikerspiegel constant, dan geeft dit een fijn en fit gevoel. Voorbeelden van voedingswaren met langzame koolhydraten zijn havermout, de meeste groenten, fruit, peulvruchten en alles van volkorenmeel. Deze producten zijn overigens ook rijk aan vezels die pieken in de bloedsuiker verminderen en zorgen voor een verzadigd gevoel.

Snelle koolhydraten, ook wel simpele of enkelvoudige koolhydraten, veroorzaken pieken in je bloedsuikerspiegel. Als reactie hierop maakt je lichaam snel insuline aan met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel weer daalt. Snelle koolhydraten vind je onder andere in suiker, aardappelen, maïs en producten van wit meel.

In balans
Koolhydraten zijn dus niet per se slecht voor je lichaam… Wel gaat het erom welke soort koolhydraten je binnenkrijgt. Kies bij voorkeur voor voedingsmiddelen met langzame koolhydraten. Zorg daarnaast voor een goede balans en voldoende variatie, niet alleen in voeding maar ook zeker in beweging!

Bron: Lekker Gezond | Voedingscentrum (koolhydraten) | Voedingscentrum (Zijn koolhydraten slecht voor je?)