Vis eten tijdens de zwangerschap

Omega-3 Vis Zwangerschap

Gezond en gevarieerd eten tijdens de zwangerschap is belangrijk. Zo krijg niet alleen jij, maar ook je kindje alle benodigde voedingsstoffen binnen. Vis maakt ook deel uit van de gevarieerde en gezonde voeding voor tijdens de zwangerschap. Aangeraden wordt zelfs om tweemaal per week vis te eten. Door vis te eten verlaag je het risico op vroeggeboorte. Daarnaast dragen de vetzuren in vis bij aan de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.

Welke vis?
Tijdens de zwangerschap wordt geadviseerd om eenmaal per week vette vis te eten en eenmaal per week magere vis.

Voorbeelden van vette vis zijn zalm en forel. Bij magere vis kun je denken aan tilapia, schol en heek. Eén portie bestaat uit ongeveer 100 gram per week. Mocht het niet lukken om gedurende de zwangerschap voldoende vis te eten, dan kun je ervoor kiezen om dagelijks omega-3 verzuren supplementen te slikken met 250-450 mg DHA.

Deze vissoorten niet
Ook zijn er vissoorten die je tijdens de zwangerschap beter niet te veel kunt eten of zelfs beter kunt vermijden. In deze vissoorten zit namelijk een verhoogd gehalte schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS.

Markreel, paling, sardine, tonijn, krab en garnalen kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap. Vissen zoals koolvis, Alaska pollak of kabeljauw (deze vissoorten worden veelal gebruikt voor kibbeling en vissticks) mag je wel eten, maar liever niet te vaak. Beperk het tot een maximum van eenmaal per twee weken.

Goed verhitten
Voor alle vissoorten geldt dat het belangrijk is om deze goed te verhitten voor je ze eet. Rauwe en gerookte vis kunnen namelijk bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby, zoals listeria. Door de vis te verhitten met een temperatuur van minimaal 75 graden Celsius, is het wel veilig om de vis te eten.

Ben je in verwachting en wil je zeker weten of je een bepaalde vissoort wel of niet mag eten? Kijk dan vooral even op de website van het Voedingscentrum of download de app ZwangerHap.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum