Het verschil tussen verse en gedroogde kruiden

verse kruiden of gedroogde kruiden

Kruiden zijn perfect om je gerecht meer smaak mee te geven. Net als bij groenten heb je verschillende keuzes… Komt het aan op groenten, dan kun je kiezen tussen verse groenten of groenten uit blik en pot. Gaat het om kruiden, dan kun je kiezen tussen verse kruiden en gedroogde kruiden. Of daar verschil tussen zit? Wij zochten het uit!

Koken of als finishing touch
Afhankelijk van de manier waarop je de kruiden in een gerecht wil gebruiken kun je beter kiezen voor gedroogde of verse kruiden. Dit heeft onder andere te maken met de structuur en de sterkte van de kruiden.

Gebruik je de kruiden al tijdens het koken, bijvoorbeeld om vlees mee te kruiden, dan kun je het beste kiezen voor gedroogde kruiden. De kruiden hebben op deze manier de tijd om in te trekken of om zacht te worden. Ook kunnen de kruiden op deze manier beter mengen met de andere smaken in het gerecht.

Wanneer je de kruiden als finishing touch op je gerecht gebruikt, bijvoorbeeld basilicum op de pasta, dan kun je beter gaan voor verse kruiden. Niet alleen zien de kruiden er op die manier verser uit. Ook blijven de kleuren veel intenser.

Is de een gezonder dan de ander?
Veel mensen gaan ervan uit dat wanneer iets vers is het ook gelijk (een stuk) gezonder is. Eerder schreven wij eens over het verschil tussen verse groenten en groenten uit blik/pot… Maar dezelfde vraag kunnen we natuurlijk stellen wanneer het aankomt op kruiden.

Het verschil tussen verse en gedroogde kruiden is minimaal. Gedroogde kruiden worden namelijk vaak gedroogd door middel van vriesdrogen. Bij vriesdrogen worden de kruiden geconserveerd wat ongeveer 98% van het vocht uit de kruiden haalt. Hetgeen dat overblijft van de kruiden wordt verwerkt tot een poeder of korrels die makkelijk te gebruiken zijn. Ook blijven deze gedroogde kruiden vele malen langer goed.

De voedingswaarden van gedroogde kruiden blijven vrijwel helemaal behouden. Na het vriesdrogen bevatten ze iets minder gezonde stoffen dan verse kruiden, maar dit verschil is zo minimaal dat het voor je gezondheid maar weinig uitmaakt.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu | PuurGezond