Fietsen maakt gelukkig

Fietsen gelukkig

Gemiddeld fietsen we in Nederland 2,9 kilometer per dag. Een kwart van alle stukken die we fietsen is heen en weer naar het werk. Toch laten ook veel Nederlanders liever de fiets staan. Het regent, met het OV is makkelijker, de auto is sneller of je hebt gewoon geen zin om op de fiets te gaan. Jammer, want fietsen is hartstikke gezond voor lichaam en geest. Maar er is meer. Daarom zetten wij 5 redenen op een rij waarom je toch echt vaker op de fiets zou moeten springen!

Vet verbranden
Fietsen verbrand calorieën, logisch. Maar wist je dat mensen die naar hun werk fietsen over het algemeen een lager vetpercentage en BMI hebben dan mensen die de auto pakken? Je verbrandt namelijk al snel tussen de 350 en 1100 calorieën per uur. En nee, het hoeft niet een uur aaneengesloten fietsen te zijn. Heen en weer naar de winkel (10 minuten heen, 10 minuten terug) en heen en weer naar werk (bijvoorbeeld tweemaal 20 minuten) is bij elkaar opgeteld ook een uur! Je bereikt het dus sneller dan je denkt. Optimaal is om op gemiddeld tempo te fietsen, dus niet te hard maar ook niet te zacht. Op die manier verbrand je optimaal vet.

Buiten maakt gezonder
Wanneer je buiten bent maakt je lichaam meer vitamine D aan. Ook krijg je meer zuurstof binnen en vermijd je kleine, afgesloten ruimtes waar ziektemakers zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen.

Minder stress
Fietsen, vooral als het in een groene omgeving is, werkt ontspannend. Het is een fijne manier om je hoofd leeg te maken en dat heeft een positief effect op je mentale weerbaarheid.

Goed voor de hersenen
Tijdens het fietsen moet net als bij een andere vorm van sport je hart sneller pompen. Dit heeft invloed op je hersenactiviteit. Ook neemt door het snellere pompen van je hart de bloedcirculatie in je hersenen toe. Hierdoor krijgen je hersenen meer zuurstof waardoor je helderder, scherper en meer gefocust bent.

Minder kans op blessures
Ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen heb je bij fietsen minder kans op blessures. Dit komt doordat fietsen je spieren en gewrichten niet heel zwaar belast. Wel heeft het een positieve invloed op je conditie, spierkracht en uithoudingsvermogen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu