,

Miljoenen coronakilo’s aangekomen of toch niet?

Krachttraining

Tijdens de persconferentie begin maart zei premier Mark Rutte: ‘We zijn gezamenlijk miljoenen coronakilo’s aangekomen’. Maar is dat ook echt zo?

Het Voedingscentrum heeft een enquête afgenomen waaruit blijkt dat het, over het geheel genomen, gelukkig nog best meevalt met de aangekomen kilo’s. Eind 2020 deed het Voedingscentrum een steekproef onder een representatieve groep van ruim 1200 Nederlanders. Het resultaat? 63% van de ondervraagden zijn sinds het begin van de coronacrisis op gewicht gebleven.

17% van de ondervraagden is aangekomen. Gemiddeld is hun gewicht met 2,8 kilo toegenomen. Reken je dit door, dan kom je op ruim 8 miljoen aangekomen kilo’s gedurende de coronacrisis in Nederland. Daarnaast is het overgewicht eveneens toegenomen, zo stelt de woordvoerder van staatssecretaris Paul Blokhuis.

Natuurlijk zijn er ook mensen die gewicht zijn verloren. 13% van de ondervraagden raakten gemiddeld 1,6 kilo per persoon kwijt gedurende de coronacrisis. Dit komt neer op een totaal van 3 miljoen kilo in Nederland.

De precieze coronakilo’s zijn dan ook 5 miljoen. De belangrijkste reden hiervan is minder gezond eten en minder bewegen. Zo is bij veel mensen bijvoorbeeld het fietsen naar kantoor komen te vervallen.

De zomer komt eraan, lekker naar buiten
Of alleen het versoepelen van de regels voor sporten de oplossing is, of dat er ook meer moet worden gelet op gezonde voeding is nu de vraag. Tijdens de persconferentie werd een aankondiging gedaan voor versoepeling van de regels om de coronakilo’s eraf te kunnen sporten. Nu mogen mensen vanaf 27 jaar weer in een groepje van maximaal 4 personen buiten sporten. Wel moet dit plaats vinden op een sportaccommodatie.

Minder gesport
Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat ruim de helft van de Nederlanders minder is gaan sporten. Wel zien organisaties die een mogelijkheid tot buiten sportlessen bieden een toename in animo.

Onze voeding
Maartje Poelman, Gezondheidswetenschapper van de Wageningen Universiteit, heeft in samenwerking met het Voedingscentrum onderzoek gedaan naar het veranderde eetpatroon tijdens de lockdown. Haar verbaasde het dan ook dat tijdens de genoemde persconferentie alleen werd gesproken over de afname in beweging en niet over een gezond eetpatroon. Let je bewuster op je voeding, dan kun je namelijk eveneens veel winst behalen op het gebied van gezondheid. Daarnaast voorkom je gewichtstoename.

Poelman stelt het volgende: ‘Het veel vaker verplicht thuiszitten heeft een grote invloed op ons eetpatroon. Ook is uit onderzoek te concluderen dat mensen met obesitas of overgewicht het moeilijker vinden om een gezonde keuze te maken. Deze groep is vaker ongezonder en meer gaan eten in vergelijking met mensen met een gezond gewicht.’

Uit onderzoek van het RIVM dat in februari is uitgevoerd blijft dat de meeste mensen niet ongezonder zijn gaan eten. 14% van de ondervraagden gaf juist aan gezonder te zijn gaan eten, terwijl slechts 8% ongezonder is gaan eten. Het grootste deel van de ondervraagden, 78%, geeft aan niks te hebben veranderd aan hun eetpatroon.

Meer dan dat
Nou lijkt het op basis van de extra kilo’s nog wel mee te vallen. Maar kunnen sporten is natuurlijk meer dan het eraf werken van kilo’s. Het draagt bij aan een goede gezondheid en verbetert de weerstand die nu juist zo belangrijk is. Maar zonder sportschool is actief en gezond bezig zijn helaas voor maar een kleine minderheid weggelegd. Met de gesloten deuren van de sportschool mist men simpelweg de motivatie, ruimte en creativiteit om zelf te sporten en ontbreekt de juiste begeleiding om blessures en fouten te voorkomen.

Duidelijker dan ooit is gebleken dat sportscholen een must zijn. Maar liefst 53% van de Nederlanders is minder gaan bewegen, terwijl we in Nederland al kampioen in zitten zijn. We bewegen normaal dus al te weinig en dat is gevaarlijk.

Een fit lichaam, gezonde levensstijl en goede gemoedstoestand draagt bij aan een sterke weerstand. We werken met z’n allen hard om het virus te remmen, maar helaas gaat dat momenteel ook ten koste van onze gezondheid. Blijf in beweging!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Volkskrant