Last van eczeem? Ken je deze feiten al?

Last van eczeem

Nu we weer richting de koudere seizoenen gaan steekt eczeem weer de kop op. De kachel, kou en een hete douche zijn namelijk de grootste vijanden van eczeem. Ondanks dat eczeem onschuldig is krijgen jaarlijks steeds meer mensen last van deze huidaandoening. Hier is nog geen aanleiding voor ontdekt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de belangrijkste feiten over eczeem handig zijn om te weten!

Wat is eczeem eigenlijk?
Een jeukende, rode huid met schilfertjes… Er zijn allerlei verschillende soorten en maten eczeem, maar de bekendste variant is atopische eczeem. Atopische eczeem is een rode, jeukende, ontstoken huid waar schilfertjes op ontstaan. Atopisch betekent ook wel aanleg voor allergie. Heeft een van je ouders last van deze vorm van eczeem, dan is de kans groot dat jij het ook hebt. Atopische eczeem is namelijk erfelijk. Daarnaast komt het vaak voor bij mensen die aanleg hebben voor astma en hooikoorts.

Winterse invloeden
Tijdens de winter hebben mensen met eczeem vaak meer klachten. Dit komt doordat de huid in de winter sneller uitdroogt. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de kou buiten. Ook binnen droogt je huid sneller uit.

De oorzaak hiervan is de brandende kachel en het vaker nemen van een hete douche. Is de huid meer uitgedroogd, dan krijg je sneller last van jeuk en schilfertjes.

Eczeem betekent niet altijd klachten
Ook al heb je eczeem, het betekent niet dat je hier de rest van je leven last van blijft houden. Vooral wanneer eczeem op jonge leeftijd ontstaat is de kans groot dat je er naar mate je ouder wordt geen last meer van hebt.

Heb je op volwassen leeftijd last van eczeem, dan gaat het vaak wel om een chronische aandoening. Toch betekent het niet dat je continu klachten hoeft te hebben. Bij veel mensen komen alleen gedurende de winter de klachten naar voren. De klachten verdwijnen uiteindelijk vanzelf weer wanneer je de huid gaat en blijft behandelen met een vette zalf.

Minder douchen en meer katoen
Je kunt je huid een handje helpen door wat minder lang te douchen. Ook minder vaak douchen en lauw water in plaats van heet water dragen bij aan minder klachten. Gebruik minder zeep en kies voor een neutrale variant zonder parfum en andere stoffen die de huid kunnen irriteren.

Let daarnaast op de kleding die je draagt. Katoenen kleding is vaak het prettigst om te dragen. Wol en synthetische kleding kunnen klachten daarentegen verergeren.

Niet krabben, wel smeren!
Belangrijk is om vooral niet te krabben. Het krabben helpt nou eenmaal maar even. Echter beschadig je de huid er enorm mee met als gevolg dat klachten minder snel verdwijnen.

Wat je wel moet doen is smeren, smeren en nog eens smeren. Zorg dat de huid gehydrateerd blijft. Let ook hierbij op dat je een neutrale lotion of zalf neemt. Het liefst dus zonder parfum en andere stoffen die kunnen irriteren.

Heb je erge last van de ontstekingen? Ga dan vooral even langs de huisarts. Een huisarts of dermatoloog kan zalven voorschrijven die de ontsteking ter plaatse remt.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: GezondNu