Littekens door acne? Zo verminder je ze

Littekens Acne

Heb je in de pubertijd last gehad van acne, dan is de kans groot dat je dit in eerste instantie nog niet direct aan je huid zag… Zo richting de dertig verschijnen er ineens plekjes op je kin, wangen en voorhoofd. Nee, dit zijn geen rimpels maar kleine deukjes en bobbeltjes. Herkenbaar? Geen paniek. Met deze tips verminder je ze zichtbaar!

Zo wordt het veroorzaakt

‘Na je 25ste verlies je collageen en elastine in je huid, waardoor die losser, maar ook dunner wordt. Een door littekens gehavende huid heeft een afwijkende opbouw door de schade van de ontstekingen. Omdat de huid rond de littekens losser en dunner wordt door veroudering, is nu ook het verschil in textuur duidelijker. Daardoor worden de voorheen onzichtbare littekens ineens toch zichtbaar.’aldus dermatoloog Stefanie Williams.

Zo wordt acne veroorzaakt
Voor we doorgaan naar de manier waarop je littekens verminderd is het natuurlijk ook handig om te weten hoe acne überhaupt wordt veroorzaakt. Acne ontstaat onder invloed van hormonen. Hierdoor ontstaat er namelijk een ontsteking van de talgklierfollikels. Deze kliertjes produceren meer talg, waarmee de Propionibacterium acnes zich eenvoudig kan vermenigvuldigen. De combinatie van deze acnebacterie, opgehoopte talg, verstopte poriën en een toegenomen verhoorning van de huid leidt tot zichtbare puistjes.

Vitamines en peptides
Een goede huidverzorging kan littekens die zijn veroorzaakt door acne zichtbaar verminderen. Deze huidverzorging bestaat uit het gebruik van vitamine A, C en peptides. Een relatief lage dosis van deze vitamines kan al enorm effectief zijn. Echter geeft het opbouwen naar een steeds hogere dosis het beste resultaat.

Vitamine A is de vitamine die de afgifte van de groeifactor TGFß 3 stimuleert. TGFß 3 wordt door huidcellen afgegeven en vormt littekenweefsel om naar normaal gevormd collageen en elastine.

Vitamine C is nodig omdat het de enige manier is om je huid gezond collageen aan te laten maken. Wil je dus dat er meer collageen aangemaakt wordt, dan is vitamine C van groot belang.

Peptides zorgen op hun beurt voor het makkelijker maken van de afzetting van gezond collageen.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Women’s Health Magazine | Huid Arts