Asperges supergezond!

Asperges

Zowel witte als groene asperges zijn een bron aan glutathion. Glutathion is de stof die zorgt voor de afvoer van toxische stoffen, het neutraliseren van vrije radicalen en het versterken van je immuunsysteem. Daarnaast beschermt het je cellen en zelfs je DNA. Ondanks dat je lichaam glutathion aanmaakt is het niet verkeerd om het via voeding binnen te krijgen.

Wanneer je lichaam zelf glutathion aan wil maken dan zijn hier drie aminozuren nodig, namelijk cysteïne, glutamine en glycine. Het kan zijn dat je lichaam moeite heeft met de aanmaak van glutathion. Vooral wanneer je last hebt van stress, ziekte, chronische ontstekingen en infectieziektes is je lichaam minder goed in staat om glutathion aan te maken.

Ook roken, slechte voeding, operaties, bepaald medicijngebruik en blootstelling aan toxische stoffen verminderen de aanmaak van glutathion.

Toxische stoffen vermijden?
Toxische stoffen vermijden is vrijwel niet mogelijk. Onder andere bij het gebruik van parfum, het schoonmaken van je huis, het in een autogarage wachten op je auto… En wat dacht je van het eten van bewerkte voeding en het wandelen in een drukke stad? Ongemerkt krijg je een behoorlijke hoeveelheid toxische stoffen binnen.

Gelukkig is dit geen reden tot paniek. Je lichaam is namelijk een topper in het afvoeren van deze stoffen. Toch is een helpende hand nooit mis.

Glutathion voor de afvoer van toxische stoffen
Glutathion bindt zich aan veel verschillende toxische stoffen, bijvoorbeeld aan zware metalen, oplosmiddelen en pesticiden. Het heeft namelijk de eigenschap om vet oplosbare stoffen om te zetten in wateroplosbare stoffen. Deze stoffen kunnen vervolgens via je lever, gal, darmen of nieren worden uitgescheiden.

Je lever is het belangrijkste ontgiftingsorgaan. Je lever bevat dan ook de grootste hoeveelheid glutathion. Glutathion beschermt daarbij ook weer de leverfunctie zelf. Je lever is een belangrijk orgaan, ook wanneer het aankomt op het in balans houden van je hormonen.

Beter immuunsysteem
Vrouwen hebben ten opzichte van mannen vier keer vaker last van een auto-immuunziekte. Dit is een ziekte waarbij het immuunsysteem niet helemaal werkt zoals het zou moeten. Ons immuunsysteem is belangrijk voor een goede gezondheid. Glutathion helpt op je immuunsysteem sterk en actief te houden. Vrijwel alle kwalen en ziektes beginnen bij een ontsteking op cellulair niveau. Is je immuunsysteem op pijl, dan worden deze ontstekingen snel opgeruimd en afgevoerd. De juiste hoeveelheid glutathion is hierbij van belang.

Een goede conditie van de hersenen
Naast dat glutathion goed is voor je lichaam heeft het ook zo zijn invloed op je hersenen. Je hersenen gebruiken namelijk de meeste energie in je lichaam. Wordt er energie geproduceerd door je mitochondriën, dan ontstaan er vrije radicalen. Zo ook in je hersenen. Glutathion beschermt op zijn beurt je hersenen tegen versnelde aftakeling. Denk hierbij aan de ziekte van Alzheimer, dementie of andere neurologische aandoeningen.

Zit het alleen in asperges?
Ben je niet zo’n liefhebber van asperges? Geen paniek! Glutathion vind je onder andere ook in avocado’s, walnoten, broccoli, knoflook, wortel, kurkuma en watermeloen.

Daarnaast maakt je lichaam zelf glutathion aan uit de aminozuren arginine, glycine en cysteïne.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Energieke Vrouwen Academie | SOHF