3x Zonnige gezondheidseffecten van de zon!

Gezondheidseffecten zon

We hebben al even mogen genieten van heerlijk lente weer. Lekker buiten in de tuin, genieten van het zonnetje en vitamine D slurpen. Wel is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Maar ondanks dat heeft de zon ook positieve invloeden op onze gezondheid!

Lagere kans op depressie
Zon zorgt ervoor dat je een lagere kans hebt op depressie. Uit onderzoek van het VU medisch centrum is gebleken dat ouderen die een depressie hebben een lager vitamine D-gehalte in hun bloed hebben dan ouderen die zich vrolijk voelen.

Ongeveer twee derde van onze ‘voorraad’ vitamine D wordt aangemaakt door ons lichaam met behulp van de zon. De rest van de benodigde vitamine D halen we uit voeding. Fiets of wandel je regelmatig of werk je met regelmaat in de tuin, dan loop je minder snel de kans op de ontwikkeling van een vitamine D tekort.

Een rustige huid
Alleen al in Nederland hebben naar schatting 400.000 mensen last van psoriasis. Psoriasis is dan ook een van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld. Psoriasis wordt gekenmerkt door een rode, schilferige huid die veel jeukt. Zon brengt daarbij in veel gevallen verlichting. Door verstandig te zonnen kan de huid rustiger worden.

Lagere bloeddruk
Verschillende onderzoeken tonen aan dat zon een positieve invloed heeft op je bloeddruk. De zon laat deze namelijk langdurig dalen. Vastgesteld is dat dit niet komt door de ontspannende werking van de zon, maar door de ultraviolette stalen (UV-A). Tijdens het onderzoek zijn er proefpersonen blootgesteld aan warmtestraling. Dit leverde echter geen daling van de bloeddruk op. Proefpersonen die onder de zonnebank met zowel warmte als UV-stralen zijn geweest vertoonde na afloop enkele uren een significant lagere bloeddruk. Dit effect houdt langer aan wanneer men regelmatig wordt blootgesteld aan deze straling.

Zon verstandig
We noemde het net al even; zon verstandig! Voldoende vitamine D is belangrijk voor onze gezondheid. Wel moet daarbij worden opgelet dat dit op een verantwoorde manier wordt waar gemaakt. Door in de zon te zijn maakt je lichaam vitamine D aan. In Nederland heb je hier in de zomer slechts 15 tot 30 minuten nodig.

Wel is het van belang om je huid goed te beschermen tegen de zon. Doe je dit niet, dan kan de huid beschadigd raken met zichtbare huidveroudering, pigmentvlekken of zelfs huidkanker tot gevolg. Smeer jezelf daarom in voordat je de zon in gaat. Let hierbij op de hoeveelheid SPF die verwerkt is in de zonnebrand die je gebruikt.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Gezondheidsnet   |   Psoriasis Patiënten Nederland