Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je het ontbijt overslaat

Ontbijt overslaan

Waar de een ’s ochtends prima het bed uit kan komen en kan ontbijten, blijft de ander ’s ochtends liever zo lang mogelijk liggen. Een veel voorkomend gevolg daarvan is dat het ontbijt daardoor met regelmaat over wordt geslagen. Ontbijt hebben we nodig. Het is brandstof voor de start van de dag. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met je lichaam wanneer je wel of niet ontbijt?

Wel of niet overslaan?
Het ontbijt wordt ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. En niet voor niets… Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wel ontbijten verschillende gezondheidsvoordelen biedt.

Energie voor de dag
Doordat je ’s nachts niet eet dalen gedurende de nacht de glycogeenlevels van je spieren. Wanneer je wakker wordt zijn deze dus op z’n laagst. Wanneer je vol motivatie op staat en wil gaan sporten, dan is het mogelijk om eerder vetreserves aan te spreken wanneer je niet ontbijt. Echter; uit onderzoek is gebleken dat mensen die het ontbijt hadden overgeslagen minder goed presteerden tijdens een work-out in de avond. Kortom… Je ontbijt geeft dus echt wel de hele dag energie.

Slechte gewoontes
Het overslaan van je ontbijt valt volgens een studie aan de Helsinki University onder slechte gewoontes. Net als roken, meer drinken en minder sporten. Wel geven ze aan dat het al begint bij het feit dat mensen die ontbijten vaak hier bewust mee bezig zijn en op basis daarvan betere keuzes maken wanneer het aankomt op hun gezondheid en voeding.

Vroeg opstaan
Niet iedereen is goed in vroeg opstaan. Toch is het beter om je wekker iets eerder te zetten en rustig te ontbijten. Wanneer het even kan nog voor acht uur ’s ochtends. Het schijnt namelijk zo te zijn dat het stresshormoon cortisol rond deze tijd een piek krijgt. Een goed ontbijt kan dit weer in balans brengen.

Ook is er uit onderzoek gebleken dat mensen die het ontbijt vaak overslaan minder ‘voorraad’ van het gelukshormoon dopamine hebben. Hierdoor krijg je gedurende de dag meer de neiging om zoete snacks te eten om extra energie te krijgen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: BCC Good Food | Womens Health | Research Gate