,

Verbrand je meer calorieën wanneer het koud is?

Vet verbranden

Je herkent het vast en zeker… Het is koud en het liefst kruip je lekker onder een dekentje met een flinke kop thee op de bank. Toch is beweging in de winter een fijne manier om jouw gezondheid, weerstand en energie op peil te houden. En die kou… Zou die nog invloed hebben op het aantal calorieën dat je verbrandt?

Verschillende weefsels
Er is onderzoek gedaan naar de mate waarin je calorieën verbrandt wanneer je sport bij een lage temperatuur. De resultaten lopen echter nogal uit een. Dit komt onder andere doordat er verschillende soorten vetweefsel zijn.

In ons lichaam zit zowel wit vetweefsel als bruin vetweefsel. Dit zijn twee verschillende soorten vetweefsel met ieder hun eigen functie.

Wit vetweefsel zorgt voor de opslag van vet in de cellen. Je vindt dit vetweefsel dan ook veelal rondom de organen in de buik. Heb je te veel van dit witte vetweefsel, dan neemt het risico op ziektes die gerelateerd zijn aan overgewicht toe. Wit vetweefsel reageert over het algemeen vaak wel op koudere temperaturen. De mate waarin is echter afhankelijk van je verdere gezondheid. Obesitas en ontstekingen zijn voorbeelden die invloed op het effect van de temperatuur kunnen hebben.

Bruin vetweefsel zit voornamelijk rondom je nek, sleutelbeenderen en bij je wervelkolom. Bij koud weer wordt het geactiveerd. Het zorgt ervoor dat je lekker warm blijft. De invloed van temperatuur op dit soort vetweefsel is nog vrij onduidelijk.

Een hogere verbranding?
Dat lage temperaturen invloed hebben op je vet is gebleken uit onderzoek. De mate waarin dit invloed heeft lijkt helaas vrij klein te zijn. Ook is het dus afhankelijk van het soort vetweefsel waar het om gaat.

Voor een hogere vetverbranding is het dus niet nodig om in de kou te gaan sporten. Doe je dit wel, dan is het voor je spieren onwijs belangrijk om goed op te warmen voor je aan de slag gaat. Vergeet ook de cool down niet na afloop.

Wat dan wel?
Om daadwerkelijk vet te verbranden is een goede combinatie tussen kracht- en cardiotraining van belang. Met cardiotraining verhoog je jouw hartslag, verbeter je jouw conditie en verbrand je direct calorieën. Krachttraining daarentegen maakt je sterker en definieert je lichaam. Meer spieren betekent meer vet verlies.

Grotere spieren zorgen daarnaast ook voor een verhoogde stofwisseling waardoor de vetverbranding toe neemt. Niet alleen wanneer je sport, maar ook in rust verbruikt je lichaam dus meer calorieën waardoor je effectiever afvalt.

Niet voor niets biedt Curves een workout aan bestaande uit deze fijne combinatie. In 30 minuten train je jouw hele lichaam. Drie keer per week werk je gedurende deze 30 minuten aan je gezondheid en je lichaam. Dit doe je met de juiste, persoonlijke begeleiding van jouw Curves Coach.

Wil jij werken aan een fit en gezond lichaam? Meld je aan en probeer Curves 30 dagen uit! Bekijk waar de dichtstbijzijnde Curves Club voor jou is.

Bron: Womens Health