Jodium wordt toegevoegd aan onze voeding, maar waarom?

Jodium

Ons lichaam heeft jodium nodig om schildklierhormonen aan te kunnen maken. Deze schildklierhormonen worden door je lichaam gebruikt voor groei, de ontwikkeling van ons zenuwstelsel en de stofwisseling. Doordat jodium van nature in Nederland niet veel in voeding zit, wordt het toegevoegd aan verschillende producten. Van nature is jodium te vinden in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier.

In brood wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bakkerszout. Per kilo zout bevat dit 65 milligram jodium. Het gebruik van bakkerszout is overigens niet verplicht. Ook keuken- en tafelzout wordt gejodeerd, net zoals dieetzout met een laag natriumgehalte.

Een tekort aan jodium
Wanneer je niet voldoende jodium binnenkrijgt gaat de schildklier langzamer werken en zwelt deze op. Gebeurt dit bij kinderen, dan kan een gebrek aan jodium leiden tot groeiachterstand en een verminderd leervermogen. Een groot tekort aan jodium kan zelfs leiden tot dwerggroei.

Doordat je in Nederland over het algemeen voldoende jodium binnenkrijgt via je voeding bouwt de schildklier een grote voorraad jodium op. Krijg je te weinig jodium binnen, dan kom je hier dus niet direct achter. Vaak wordt het zelfs pas na enkele jaren opgemerkt.

Een langzaam werkende schildklier als gevolg van een tekort aan jodium is te herkennen aan gewichtstoename, traagheid, obstipatie of het veel koud hebben.

Een te veel aan jodium
Net als bij elke andere voedingsstof is een te veel aan jodium ook niet goed voor je lichaam. Te veel jodium kan leiden tot een vergroting of een overstimulering van de schildklier. Toch hoeft een te veel aan jodium niet direct tot problemen te leiden. Mensen die last hebben van een tekort aan jodium of een schildklierafwijking daarentegen zijn wel gevoeliger voor een hoge inname van jodium. Symptomen die hieruit voortkomen zijn diarree, gewichtsverlies ondanks dat je een goede eetlust hebt, hartkloppingen en nervositeit. Een te veel aan jodium komt niet vaak voor. Bij hoge uitzonderingen wordt dit gezien bij mensen die veel zeewier eten.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Voor iedereen die 18 jaar en ouder is wordt een dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan is het dagelijkse advies 200 microgram.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum