2 gezonde recepten om je vingers bij af te likken!
Gezonde recepten zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Daarom hebben we hieronder alvast lekkere en gezonde recepten voor je. De rodekoolstoof met kip en aardappelpuree en gevulde aubergines. Welke is jouw favoriet?
Rodekoolstoof met kip en aardappelpuree
De rodekoolstoof is een hoofdgerecht. In dit recept wordt rekening gehouden met 4 personen. Je kunt het maken in ongeveer 30 minuten en het moet vervolgens nog 20 minuten in de oven.
Dit heb je nodig
- 1 kg kruimige aardappel
- 800 gr rodekool
- 100 gr gedroogde pruimen zonder pit
- 4 el olijfolie
- 1,5 el vadouvan
- 250 ml kraanwater
- 135 gr gerookte kipfilet
- 25 gr bieslook
- 100 ml kookvocht
- Een pureestamper
- Een ovenschaal van 20 x 20 cm
Zo maak je het
Stap 1.
Schil de aardappelen, snij ze in stukjes. Kook ze vervolgens in 20 minuten gaar in water met zout. Zet de oven aan en verwarm deze voor op 200 graden Celsius. Verwijder de harde kern van de rode kool en snijd deze in repen van een halve centimeter. Ook de pruimen mogen in stukjes.
Stap 2.
Verhit de helft van de olie en fruit 2 minuten op middelhoog vuur de kool, pruimen en vadouvan. Voeg 250 ml water toe. Stoof dit met de deksel op de pan 10 minuten op een laag vuur. Breng het op smaak met peper en eventueel zout en schep het af en toe om.
Stap 3.
Snijd de kipfilet in blokjes en de bieslook fijn. Schep de kip door de rodekool en zet het vuur uit.
Stap 4.
Giet de aardappelen af en vang 100 ml kookvocht op. Voeg het kookvocht en de rest van de olie toe aan de aardappelen en stamp deze tot puree. Schep vervolgens de bieslook erdoor.
Stap 5.
Vet een ovenschaal in en doe de rodekoolstoof er in. Verdeel de puree er gelijkmatig overheen en trek er met een vork banen door. Bak het nog 20 minuutjes in de oven en eetsmakelijk!
Gevulde aubergines
De gevulde aubergine is een hoofdgerecht. In dit recept houden we rekening met 4 personen en de bereidingstijd is 35 minuten en vervolgens moet het nog 20 minuten in de oven.
Dit heb je nodig
- 2 teentjes knoflook
- 6 trostomaten
- 15 gr basilicum
- 20 gr platte peterselie
- 2 aubergines
- 90 gr zongerijpte Taggia-olijven
- 6 el olijfolie
- 2 eieren
- 100 gr Pecorino Romano
- 50 gr paneermeel
- 50 gr kappertjes
- Een ovenschaal van 25 x 30 cm
Zo maak je het
Stap 1.
Snijd de tomaten en knoflook in blokjes. Snijd het basilicum en de peterselie fijn. Snijd de olijven grof en snijd de aubergines in de lengte doormidden. Doe de aubergines 5 minuten in kokend water en laat dit zachtjes koken. Haal de aubergines er weer uit en laat ze even afkoelen. Haal het vruchtvlees er uit, tot dat er nog ongeveer een halve centimeter in zit. Snijd het vruchtvlees fijn.
Stap 2.
Zet de oven op 180 graden Celsius en vet de ovenschaal in met olijfolie. Leg de aubergines er in en verhit wat olie in een hapjespan en fruit de knoflook gedurende 2 minuten. Voeg daarna de fijngesneden aubergine toe en bak dit ongeveer 10 minuten op een laag vuur. Let op: doe de deksel op de pan tijdens het bakken.
Stap 3.
Verhit wat olie in een pan en bak de tomaten 5 minuten tot het bijna een saus is. Voeg de basilicum toe en maak het met peper en zout op smaak. Neem de pan van het vuur.
Stap 4.
Klop 3 eieren los en rasp de kaas. Meng het paneermeel, de peterselie, de olijven en de kappertjes, de gebakken aubergine met het ei in een kom. Voeg de helft van de kaas toe. Vul de aubergines met het mengsel, verdeeld e tomatensaus erover en strooi de rest van de kaas erover heen. Nog 20 minuutjes in de oven en je kunt smullen.
Bron: www.ah.nl