,

5 manieren om een stamppotmaaltijd slanker te maken

Stamppotmaaltijd

De dagen worden langer, maar toch is het nog steeds tijd voor stamppot. Want zo’n Hollandse maaltijd kan altijd, zeker als deze boordevol groenten zit. Met onze stamppottips hoef je niet bang te zijn voor je lijn.

1. Kook zelf
Op deze manier weet je dat het vers is en heb je invloed op wat er allemaal in gaat. In de kant-en-klare varianten zit namelijk stiekem veel zout, suiker en vet en vaak veel te weinig groenten.

2. Speel met de verhoudingen
Probeer eens de verhouding van je stamppot aan te passen. Verhoog de hoeveelheid groente en verminder de hoeveelheid aardappels. Zorg dat minstens de helft van je portie uit groente bestaat. Op deze manier heb je meer groente in je stamppot en minder koolhydraten, lekker, goed voor je gewicht en makkelijk.

3. Vervang aardappels door knolselderij
Vervang een deel van de aardappels door knolselderij. Dit bevat de helft aan koolhydraten en verhoogt meteen je groente-inname, win-win dus. Je kan er voor kiezen om je stamp helemaal te maken van knolselderij of om slechts een deel van de aardappels te vervangen. Naast knolselderij zijn de volgende groenten ook erg lekker om te nemen in plaats van aardappels: wortel, broccoli, bloemkool of bijvoorbeeld pompoen. Je kunt ook verschillende groenten door elkaar gebruiken, lekker gevarieerd en kleurrijk.

4. Voeg een extra groente toe
Je kunt het groentegehalte van een stamppot verhogen door bijvoorbeeld een extra paprika, blokjes wortel of een uitje toe te voegen. Denk aan andijviestamppot met blokjes paprika, boerenkool met blokjes wortel of een paksoistamppot met gebakken uienringen.

5. Het hoeft niet altijd worst of spek te zijn
Juist de worst of het spek maken een stamppot calorierijk. Probeer eens een vegetarische variant. Ook gerookte kipfilet, een plak casselerrib, ham of een stukje gerookte vis kan prima bij een stamppot. Wat dacht je van hutspot met gerookte makreel?

Wil jij aan de slag met gezonder eten voor een beter gewicht? Bij heel veel Curvesvestigingen in het land start het programma “Curves complet met PuurGezond”. In 8 lessen leer je hoe je je voedingsgewoonten een blijvende upgrade kunt geven.

Wil jij werken aan een fit en gezond lichaam? Meld je aan en sport 2 weken gratis! Bekijk waar de dichtstbijzijnde Curves Club voor jou is.

Dit artikel verscheen eerder op www.puurgezond.nl