Goede houding

Een goede lichaamshouding is onwijs belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat je er eleganter en zelfverzekerder uitziet… Het heeft ook een hoop voordelen voor je gezondheid. Hoe lastig het ook kan zijn. Letten op de manier waarop je zit of staat is zeker de moeite waard. Waarom?

Jouw lichaamshouding vormt de basis van alle dagelijkse activiteiten die je uitvoert. De manier waarop je zit wanneer je aan het werk bent of de manier waarop je staat hebben invloed op de manier waarop je lichaam reageert in zwaardere situaties.

Met een onjuiste houding kan het tillen van spullen of het zitten in die overvolle bus of trein stukken lastiger worden. Je spieren moeten dan namelijk vele malen harder werken om je overeind te houden dan wanneer je de juiste houding aanneemt. Ook kan dit leiden tot stijve en minder flexibele spieren.

Ook heeft het hebben van een goede lichaamshouding invloed op jouw sportprestaties. Zo bereik je (makkelijker) meer en heb je een kleinere kans op blessures. Daarnaast heb je een betere balans. Iets wat je niet alleen nodig hebt wanneer je sport, maar ook gebruikt wanneer je opstaat uit een stoel of bukt om iets op te pakken van de grond.

De juiste houding
Wil je jouw houding verbeteren? Dan is het belangrijk om erop te letten dat je van je schouders tot aan de achterkant van je heupen een rechte lijn kunt trekken. Deze zelfde lijn moet je vervolgens door kunnen trekken naar de voorkant van je knieën en enkels.

Vanaf de zijkant gezien heeft je ruggengraat een S-vorm. Ga je zitten dan is het van belang dat je schouders ontspannen zijn, je nek rechtop is en jee armen dicht langs je lichaam blijven. Houd ook je voeten plat op de grond en je knieën in een hoek van 90 graden.

De gevolgen van een slechte lichaamshouding
Heb je voor een lange tijd een slechte lichaamshouding, dan raken je gewrichten sneller beschadigd en kun je last krijgen van hoofdpijn en rugklachten.