Knars jij met je tanden?

Tandenknarsen

Door alle stress die corona met zich mee brengt merken tandartsen in Nederland meer gevolgen van tandenknarsen op. Bijna één op de drie Nederlanders knarst ’s nachts met zijn tanden! Best veel… Daarom is het handig om te weten wat tandenknarsen precies is en welke gevolgen dit heeft voor je lichaam.

Hoge spierspanning
Stress of angst kunnen zich uiten in het onbewust aanspannen van spieren. In eerste instantie is dit niet iets wat je direct merkt. Heb je voor een langere tijd last van stress, dan kan dit zich uiten in nek- en schouderklachten. Ook tandenknarsen is een gevolg dat tot de mogelijkheden behoort.

Last van hoofdpijn en een zere nek
Heb je vaak last van hoofdpijn of een zere nek? De kans bestaat dat dit wordt veroorzaakt doordat je ’s nachts met je tanden knarst. Tijdens het knarsen en klemmen van je tanden komt er namelijk extra spanning op je kaakspieren en de spieren daaromheen. Hierdoor kun je last krijgen van je nek, hoofdpijn, oorpijn of zelfs pijn aan je gezicht.

Vaker en harder knarsen
Tijdens het tandenknarsen wordt de kauwspier getraind. Doordat een grote kauwspier de neiging heeft om in beweging te blijven, beland je in een vicieuze cirkel. Het tandenknarsen traint de kauwspier, deze wordt groter, blijft in beweging, wordt nog groter en met als gevolg dat het knarsen nog erger wordt.

Voorkom grote problemen
Wanneer je met je tanden knarst is het verstandig om het probleem voor te leggen aan je tandarts. Met behulp van een splint, dit is een plastic bitje, voorkom je dat je tanden slijten door het knarsen. Daarnaast kan een kaakfysiotherapeut helpen bij het ontspannen van je kaak. Je krijgt daar oefeningen mee zodat je bewust met de spanning om leert gaan.

Kinderen en jongvolwassenen knarsen vaker
Het knarsen van tanden komt vaker voor bij kinderen en jongvolwassenen. Het kan dus zijn dat dit wanneer je ouder wordt over gaat. Wel is uit onderzoek gebleken dat wanneer je ouders tandenknarsen, de kans groter is dat jij daar ook gevoelig voor bent. 40 tot 60% van de gevallen is namelijk erfelijk bepaald.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu