Vaak handen wassen slecht voor onze weerstand?

Handen wassen

Sinds de komst van corona wassen we onze handen meer dan ooit. En niet alleen zeep maakt onze handen vrij van bacteriën. Ook de handgel vloeit rijkelijk. Een vraag die daaruit voortkomt is: “breng je door veel handen wassen je weerstand niet juist omlaag?”

Wassen, wassen en nog eens wassen
Sinds maart doen we niet anders. Zodra het even kan wassen we onze handen. Handen schudden is (voor nu) verleden tijd en handgel zit standaard in onze tas. Overal waar je komt staat de handgel voor je klaar. En dat is goed! Want alleen door allemaal goed op te letten, ons aan de maatregelen te houden en je handen goed te reinigen verklein je de kans dat je ziek wordt of iemand in je omgeving besmet.

Maar onze weerstand dan?
Uit onderzoek is gebleken dat handen wassen het coronavirus op afstand houdt. Het vele wassen heeft gelukkig geen negatief effect op onze weerstand! Op onze huid leven namelijk een behoorlijke hoeveelheid bacteriën.

Daarnaast werkt het wassen van onze handen tijdelijk. Raak je een deurklink, telefoon of trapleuning aan, dan kom je in aanraking met nieuwe micro-organismen. Hierdoor blijft je afweersysteem aan de gang en neemt je weerstand dus niet zomaar af doordat je op dit moment vaker je handen wast.

Wel is het een flinke uitdaging om je handen echt schoon te krijgen. Daarom is het belangrijk om je handen goed te wassen. Het advies luidt dan ook om 20 seconden lang je handen te wassen met water en zeep en ze vervolgens goed af te drogen.

Hoe dat precies werkt?
Zeep lost de vettigheid op onze handen op. Door je handen goed in te zepen krijgt het water vervolgens de kans om bacteriën van onze handen af te spoelen. Doorloop je het stappenplan van het RIVM, dan zit je vrijwel zeker goed!

  1. Maak je handen goed nat
  2. Neem wat vloeibare zeep uit een pompje
  3. Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep
  4. Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in
  5. Wrijf ook tussen de vingers
  6. Neem ook de polsen mee
  7. Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water
  8. Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers

Vergeet niet om…
Naast het wassen van je handen is het belangrijk om stoffen handdoeken regelmatig te wassen. Ziekteverwekkers kunnen namelijk op de handdoek komen. Je wil na een grondige wasbeurt natuurlijk voorkomen dat deze weer op je handen terecht komen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: RIVM | WUR | NU.nl