rugklachten

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders zich melden bij de fysio- of oefentherapeut met nek- of rugklachten. Dit gebeurt zowel op eigen initiatief als via een doorverwijzing van een arts. Natuurlijk zijn er daarnaast ook nog mensen die wel klachten hebben, maar geen hulp zoeken. Hoe dat komt en hoe je het verhelpt? Daar gaan wij graag op in!

Mannen vs. Vrouwen
Waar pijn in de onderrug tussen mannen en vrouwen vrijwel gelijk is, komt pijn in de schouders of nek vaker voor bij vrouwen. Dit schijnt te komen doordat vrouwen over het algemeen een andere levensstijl hebben dan mannen. ‘Gelukkig’ maar… want dat betekent dat we er iets aan kunnen doen! Werd het bijvoorbeeld door onze bouw veroorzaakt, dan was is het stukken lastiger om klachten te verminderen en voorkomen.

Spierontwikkeling
Spieren zijn ontzettend belangrijk wanneer het aankomt op het niet hebben van klachten. Vooral wanneer het gaat om onze rug. Vaak zijn de spieren in ons bovenlichaam niet voldoende ontwikkeld om de belasting door bijvoorbeeld een kantoorbaan goed op te kunnen vangen. Krachttraining kan hierin het verschil maken!

Gezonde en sterke spieren dragen bij aan een betere houding en zorgen ervoor dat gewrichten niet onnodig worden belast. De juiste training is dan ook de oplossing voor de meeste schouder- en nekklachten.

Bij deze training is het niet alleen belangrijk dat je de spieren van je rug en schouders traint. Ook je buikspieren, bilspieren en spieren rondom je heupen zijn hierbij belangrijk. Deze spieren zorgen namelijk voor meer stabiliteit van je core.

Een goede houding
Naast sterke spieren is een juiste houding ook onwijs belangrijk. Je werkhouding is namelijk de houding die je over het algemeen voor het grootste deel van de dag aanneemt. Bewust zitten is dan ook belangrijk. Probeer daarnaast met regelmaat van houding te wisselen, bijvoorbeeld door even naar de toilet te lopen of wat te drinken te pakken.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Women’s Health | CBS