Heb je steeds meer last van blauwe plekken?

Blauwe plek

Naar mate je ouder wordt kan het zo zijn dat je steeds meer last krijgt van blauwe plekken. Herken je dit? Het is in ieder geval niets vreemds en ook niet iets om je zorgen over te maken. Wel kan het interessant en handig zijn om te weten waardoor het wordt veroorzaakt.

Onze huid verandert
Ondanks dat de een zijn hele leven lang al sneller blauwe plakken krijgt dan de ander, heeft onze leeftijd er ook invloed op. Wanneer je een dagje ouder wordt neemt het aantal cellagen van de huid af. Dit zorgt ervoor dat je huid dunner en kwetsbaarder wordt.

Hoe snel je blauwe plekken krijgt heeft onder andere te maken met de dikte en sterkte van je huid. Wanneer je ergens tegenaan stoot, blijft de huid namelijk heel maar kan er een bloedvaatje onder de huid scheuren of breken. Dit vaatje bloedt wat de bekende blauwe plek veroorzaakt.

Een dunne en meer kwetsbare huid geeft dan ook net wat minder bescherming voor de onderliggende bloedvaatjes. Wanneer jij je stoot is de kans bij een dunnere huid daarom groter dat er een bloedvaatje knapt met een blauwe plek tot gevolg.

Zijn blauwe plekken wel of niet erg?
Gelukkig zijn blauwe plekken over het algemeen niet erg. Je lichaam gaat nadat je een blauwe plek hebt opgelopen zelf aan de slag met het opruimen van het bloed en het herstellen van het bloedvaatje. Tijdens het herstel zul je zien dat de blauwe plek verkleurt van blauw naar paars en uiteindelijk naar groen en geel.

Heel af en toe kunnen blauwe plekken wijzen op iets anders, namelijk de stollingsziekte Von Willebrand. Het UMCG legt uit dat bij deze aandoening er een gebrek is aan een bepaald stollingseiwit. Dit eiwit is van belang bij het stoppen van een bloeding. Is er een tekort aan dit eiwit, dan kan de bloeding niet snel worden gestopt waardoor je snel last krijgt van enorme blauwe plekken. Heb je vaak en spontaan last van enorme blauwe plekken? In dat geval kan het verstandig zijn om een keer langs de huisarts te gaan.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: UMCG | GezondNu