Eet jij te veel zout?

Te veel zout

Veel van onze voeding bevat een flinke hoeveelheid zout. In sommige gerechten is de aanwezigheid van zout overduidelijk, maar vaak genoeg merk je niet eens dat er veel zout in je maaltijd zit.

Eigenlijk is het vrij simpel; alle voedingsmiddelen die door de mens zijn bewerkt en gemaakt bevatten hoogstwaarschijnlijk zout, en ook nog eens behoorlijk veel. Ook bevat voeding die is ingevroren, kant-en-klaar wordt aangeboden of in blik zit zout.

Herken te veel zout
Over het algemeen wijst je lichaam je erop dat je te veel zout binnen krijgt. Hoe precies dat zetten we voor je op een rijtje.

1. Eindeloze dorst
Natrium is de stof in ons lichaam die de hoofdrol speelt bij het in evenwicht houden van vloeistof. Ons lichaam heeft wat zout nodig om de vochtbalans in ons lichaam te kunnen handhaven. Het natrium in zout helpt om vocht in onze cellen te houden.

Heb je dorst, dan vertelt je lichaam dat je niet voldoende water in je lichaam hebt om de hoeveelheid natrium in je systeem te kunnen ondersteunen. Hierdoor wordt er automatisch een seintje naar je hersenen gestuurd om meer te drinken.

2. Opgezette buik
Een maaltijd met veel zout veroorzaakt een opgeblazen gevoel. Is dat je wel eens opgevallen? Wanneer er veel natrium in het bloed zit verlaat het water de cellen. Dit veroorzaakt zwelling. Extreem hoge natriumwaardes gevolgd door grote hoeveelheden vocht om dit weer in evenwicht te brengen kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel. Dit kun je merken aan je buik, maar ook aan zwelling in je vingers of tenen.

3. Hoofdpijn zonder aanleiding
Heb je wel eens na het eten hoofdpijn gekregen vanuit het niets. Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door het zout. Te veel zout kan er namelijk voor zorgen dat de bloedvaten in je hersenen uitzetten. Dit kan leiden tot pijnlijke hoofdpijnen.

4. Minder lekker eten
Eet je vaak te veel zout, dan is dit niet gezond. Daarnaast kan het ook ervoor zorgen dat je smaakpapillen niet meer optimaal werken. Na verloop van tijd passen je smaakpapillen zich namelijk aan. Het gevolg hiervan is dat eten minder lekker smaakt. Hoe meer zout je eet, hoe meer je nodig hebt om dezelfde reactie te krijgen. Hierdoor kan het gebeuren dat je niet merkt hoeveel zout je binnenkrijgt omdat je smaakpapillen gewend zijn geraakt aan de overtollige hoeveelheid zout.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Women’s Health