Positiviteit

Er zijn al ruim 160 verschillende onderzoeken gedaan rondom de combinatie “optimisme en gezondheid”. Naast het feit dat een positieve instelling je natuurlijk gelukkiger maakt, werd er aangetoond dat er nog veel meer voordelen zitten aan een positieve houding.

Levensduur
Tijdens het onderzoek werden er grote hoeveelheden mensen een decennium (of langer) gevolgd. Er werd onder andere aangetoond mensen die veel positieve emoties ervaren, zoals geluk, vreugde, tevredenheid en een goed gevoel voor humor, vaak langer leven.

We leggen het even uit
Je stemming is gelinkt aan je bloeddruk, cortisol en ontstekingen. Uit de studies is gebleken dat pessimisten een hogere bloeddruk hebben. Stress zorgt bijvoorbeeld voor een lagere immuunrespons, terwijl een goed gevoel de immuunrespons juist verbetert.

Wat werd er gemeten?
Tijdens de studies werden er positieve en negatieve gemoedstoestanden opgewekt en gemeten. Hieruit werd vastgesteld dat deelnemers die blootgesteld werden aan positieve gevoelens sneller herstelden na een stressvolle activiteit dan de deelnemers die werden blootgesteld aan de neutrale of negatieve gevoelens.
Daarnaast werd er bekend gemaakt dat positieve gedachtegangen lijden tot een hogere pijngrens en dus het ervaren van minder pijn.

Kiezen om optimist te worden.
Je hoeft van nature geen optimist te zijn: volgens wetenschappers zit het namelijk voor 25% in je karakter en in je genen. Dat betekend dat jij zelf dus voor die andere 75% zorgt!

Tijd om je lach op te zetten en uit de buurt te blijven van negatieve invloeden!

*Bron